Kraje skandynawskie
Następny krok – postaw na ryby. Arne Astrup, kierownik Wydziału Żywienia na Uniwersytecie w Kopenhadze twierdzi, że Duńczycy spożywają dwa razy więcej ryb niż Amerykanie. – W porównaniu z innymi źródłami białka, owoce morza zawierają mniej kalorii i tłuszczu - mówi Scritchfield. Popularne w Skandynawii ryby, takie jak śledź, tuńczyk, łosoś, makrela i dorsz, są bogate w cenne i zdrowe dla naszego serca kwasy tłuszczowe omega-3. Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy z Uniwersytetu Islandzkiego odkryli, że osoby z nadwagą, które spożywały 3-5 razy w tygodniu porcję dorsza, straciły na wadze więcej niż osoby, które unikały ryb. Dlatego warto włączyć do swojej diety sałatkę z tuńczyka i łososia.
Poza tym skandynawska dieta jest pełna warzyw, takich jak kapusta, kalafior, brukselka, a także grzybów, które są nie tylko smaczne, ale również dodają energii – twierdzi Astrup. Jedna z propozycji podania to smażona brukselka z sosem sojowym i miodem.