Naturalne napoje dodające energii
Niejedna z nas wiosną chce zmienić styl życia na zdrowszy. Zaczynamy biegać, kupujemy karnet na pływalnię lub do klubu fitness. Zmieniamy jadłospis, szukając lżejszych potraw. Warto też sięgnąć po napoje, które wyzwolą w nas więcej mocy. Do najbardziej znanych należą oczywiście kawa i herbata, ale są też inne - zdrowe i pobudzające napoje ofiarowane nam przez naturę.
Sok z aloesu
Regularne picie soku z aloesu ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. Płyn zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin. Wspomaga działanie systemu odpornościowego, ułatwia trawienie i oczyszcza, co na wiosnę nie jest bez znaczenia. Picie soku pomaga osobom, które są osłabione, chcącym wzmocnić swoją kondycję, przepracowanym, przemęczonym i narażonym na stres.
Sok można kupić, ale najlepiej zrobić go samemu. W tym celu obetnij kilka liści aloesu. Ostrym nożem usuń zewnętrzną skórkę z każdego listka. Następnie usuń żółtą warstwę spod skórki – można jej się też pozbyć, polewając ją szklanką wody zmieszaną z łyżka białego octu winnego. Po pozbyciu się żółtej warstwy z aloesu powinien pozostać czysty żel, który następnie należy umieścić w misie blendera. Dodaj szklankę dowolnego soku cytrusowego. Składniki dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sok z pokrzywy
Pokrzywa to nie tylko chwast, ale również cenna roślina lecznicza. Szukajmy młodych pędów i okazów rosnących daleko od ruchliwych dróg - takie są najzdrowsze. Związki zawarte w pokrzywie oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. W medycynie ludowej od wieków wiosenne zmęczenie zwalczano sokiem ze świeżo zerwanych pokrzyw. Jak przygotować taki oczyszczający napój? Świeże listki drobno pokrojonych młodych pokrzyw wrzucamy do sokowirówki lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Miksturę można rozrzedzać wodą w proporcji 1:5. Według zaleceń jednego z uczniów sławnego zielarza księdza Kneippa, kurację rozpoczynamy od dziennej dawki 3 łyżek stołowych soku. Po każdych 3 dniach zwiększamy dawkę o jedną łyżkę, aż dojdziemy do dziennej dawki 10 łyżek stołowych.
Sok z brzozy
Sok z pnia brzozy pobrany wiosną, nazywa się oskołą lub bzowiną. Jest to bezbarwna, przezroczysta ciecz o delikatnym, przyjemnym, słodkawym smaku. Świeży sok ma działanie moczopędne i odtruwające organizm. Stymuluje proces filtracji w przewodach moczowych. Oskoła oczyszcza krew, pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu, korzystnie wpływa na tarczycę, płuca i wątrobę. Regularnie pity sok wzmacnia nasz układ odpornościowy, a tym samym zapobiega infekcjom wirusowym. Taki sok dostarcza energii, dodaje sił i zapewnia witalność.
Sok z młodego jęczmienia
Młody, zielony jęczmień stał się modnym superfoods. Suszony sok z trawy powstaje poprzez wyciśnięcie soku z młodych pędów rośliny, oddzielnie z tej mikstury błonnika i błyskawiczne wysuszenie soku w dość niskiej temperaturze i przy podwyższonym ciśnieniu. Młody, zielony jęczmień to bogactwo witamin oraz składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), wit. C, E i K, a także magnez, potas, żelazo, miedź, chrom, mangan, fosfor, cynk, krzem, sód oraz wapń. Zawarty w nim chlorofil pomaga w walce z anemią i zmęczeniem - dodaje energii. Pobudza produkcję hemoglobiny we krwi, uważany jest także za doskonały środek na oczyszczanie organizmu z toksyn.
Yerba mate
Do produkcji yerba mate używane są liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar znany od bardzo dawna w Ameryce Południowej staje się coraz bardziej popularny na świecie. Charakteryzuje się mocnym i cierpkim smakiem. Yerba mate zawiera kofeinę (ale w bardzo małej ilości), garbniki, witaminy A, B1, B2, C i E oraz makro- i mikroelementy, takie jak: fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Napar z yerba mate podnosi tętno, wspiera działanie układu nerwowego, podnosi sprawność intelektualną, fizyczną i seksualną, poprawia pamięć oraz stymuluje przemianę materii. Naukowcy z Brazylii odkryli, że zwiększa moc szarych komórek, a jednocześnie nie wywołuje niebezpiecznych stanów euforii i następnie szybkiego zmęczenia. Yerba mate nie zwiększa też ciśnienia krwi, a więc nie wywołuje bólów głowy.
Koktajl z mniszka
I na koniec - sok z pospolitego mniszka lekarskiego (nazywanego także mleczem). Ten bardzo uciążliwy chwast na wiosnę jest prawdziwym gejzerem witaminowo-mineralny. Aż grzech nie wykorzystać młodych listków do przygotowania prawdziwej bomby energetycznej. Koktajl z liści mniszka lekarskiego jest doskonałą propozycją dla osób, które pragną przeprowadzić kurację oczyszczającą i poprawić swoją sprawność fizyczną. To także znakomity posiłek np. po porannym treningu biegowym. Wystarczy zmiksować młode listki mniszka z jogurtem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Efekt murowany!