Dieta
W drugiej połowie cyklu należy ograniczyć spożywanie soli, smażonych potraw, ostrych przypraw i produktów wzdymających, do których należy między innymi kapusta, fasola, czosnek, kalafior, cebula i brokuły. Najlepiej zrezygnować z alkoholu, mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych i zastąpić je niegazowaną wodą mineralną oraz ziołowymi herbatkami. Do diety warto wprowadzić produkty bogate w magnez, wapń, witaminę B6, błonnik i potas. Magnez i witamina B6 warunkują prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, wapń reguluje skurcze macicy, natomiast potas działa moczopędnie, usuwając nadmiar wody z organizmu. Błonnik dba o prawidłową perystaltykę jelit oraz zmniejsza uczucie głodu. Co więc warto jeść? Orzechy, pomidory, ryby, banany, arbuzy, kasze, natkę pietruszki, jabłka, pestki dyni i jogurty. Można również skusić się na dwie kostki gorzkiej czekolady dziennie – zawiera ona znacznie więcej magnezu niż czekolada mleczna lub biała.