Słodkie śniadanie
Czekoladowe ciastko na śniadanie może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy z Tel Aviv University z profesor Danielą Jakubowicz na czele. Grupa badawcza podzieliła grono 193 otyłych, nie chorujących na cukrzycę osób na dwie grupy, które musiały przejść na trwającą 32 tygodnie dietę niskowęglowodanową. Jedna grupa spożywała lekkie śniadanie (300 kcal). Druga grupa mogła w czasie pierwszego posiłku pochłonąć liczący 600 kalorii posiłek, który zawierał m.in. ciasto czekoladowe.
W połowie eksperymentu obie grupy były o blisko 15 kilogramów lżejsze. Jednak w drugiej połowie osoby, które spożywały lekkie śniadania znów przytyły o około 10 kg, natomiast zajadający czekoladowe desery uczestnicy badania zgubili kolejnych 15 kg.
Chociaż wszyscy biorący udział w tym dietetycznym doświadczeniu spożywali taką samą liczbę kalorii dziennie - kobiety 1400, a mężczyźni 1600 - to osoby, które miały bardziej ograniczone spożycie węglowodanów i o deserze mogły tylko pomarzyć czuły się wciąż nienajedzone i gorzej znosiły restrykcje pokarmowe. Bardziej ciągnęło ich do słodyczy i w rezultacie to oni najczęściej łamali się i oszukiwali podczas diety.
Osoby, które na dzień dobry raczyły się czekoladowym smakołykiem, odczuwały mniej podobnych zachcianek w ciągu dnia, a czasami nie odczuwały ich w ogóle. Zdaniem profesor Jakubowicz oznacza to, że ta grupa łatwiej utrzyma niską wagę w przyszłości.
(gabi), kobieta.wp.pl