Sok z kiszonych buraków
Mity. To nie prawda, że każdy sok z buraków ma takie same właściwości. Ważny jest nie tylko surowiec, ale także jego rozdrobnienie i czas trwania fermentacji. Pamiętaj też, że część producentów posiłkuje się octem spirytusowym, aby przyspieszyć proces kwaszenia. Wówczas powstały sok, ma dużo mniejszą zawartość składników odżywczych, a jego dodatkowa pasteryzacja niszczy cenne dla zdrowia bakterie.
Fakty. Choć kiszenie zwiększa w buraku np. zawartość witamin z grupy B, pamiętaj, że im bardziej będzie on rozdrobniony, tym więcej składników „wyciśnie” z niego kiszenie, co wpłynie później na jakość otrzymanego soku. Badania pokazują, że warto włączyć go do zimowego menu, ponieważ to dobre źródło bakterii kwasu mlekowego, które wpływają na cały przewód pokarmowy, łagodząc stany zapalne i przyczyniając się do zwiększenia odporności na ataki wirusów. To również sposób na wzbogacenie diety w żelazo, magnez, potas i witaminę C. Zarówno picie soku z surowych buraków jak i tego kiszonego, wspomaga leczenie anemii i przyczynia się do oczyszczania wątroby oraz nerek.