Jak przyrządzić ocet?
Do zrobienia tej smakowitej mikstury potrzebne nam będzie 5-8 dużych owoców oraz miód (ewentualnie cukier trzcinowy, jednakże ocet na miodzie ma więcej składników odżywczych). Jabłka obieramy dość grubo, po czym skórki umieszczamy w słoju. Zawartość słoja zalewamy mieszaniną przegotowanej i ostudzonej wody oraz miodu (lub cukru) w proporcjach 2 łyżki substancji słodzącej na szklankę wody. Płynu powinno być tyle, aby całkowicie zakrył skórki. Słój przykrywamy ściereczką (dostęp powietrza konieczny jest do rozpoczęcia wydzielania się kwasu) i odstawiamy w ciepłe miejsce (jednak nie przy samym kaloryferze). Ocet musimy raz dziennie mieszać (w tym celu używamy drewnianej łyżki), inaczej na powierzchni może pojawić się pleśń. Po kilku dniach płyn zacznie się z wierzchu pienić - to dobry znak. Ocet będzie gotowy dopiero wtedy, gdy piana przestanie się wytwarzać - może to potrwać od 4 do 6 tygodni. Kiedy już płyn przestanie fermentować, odcedzamy jabłka i przelewamy go do wyparzonych buteleczek. Taki ocet ma
wieloletnią datę ważności - nie psuje się, ponieważ sam jest konserwantem. Możemy go używać zarówno do przetworów, zup i sałatek, jak i stosować jako naturalny lek na różne schorzenia. Co możemy leczyć takim octem?