Ocet własnej roboty - warto mieć go w domu

Ocet własnej roboty - warto mieć go w domu
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Pomorska

Poradzi sobie zarówno z przeziębieniem, opuchlizną po ukąszeniu owadów, jak i z pryszczami. Oto prosty przepis.

Ocet jabłkowy przygotowany w domu różni się od produktu sklepowego o tej samej nazwie - jest bardziej naturalny, zdrowszy, a ponadto możemy wykorzystywać go w celach leczniczych. Radzi on sobie zarówno z przeziębieniem, opuchlizną po ukąszeniu owadów, jak i z pryszczami. Jego przygotowanie nie wymaga ani dużych nakładów pracy, ani żadnych skomplikowanych zabiegów. Spróbuj go zrobić raz, a już nie będziesz chciała używać octu ze sklepu.

1 / 7

Sezon na jabłka

Obraz

Jesień to najlepszy moment, by sporządzić własnej roboty ocet jabłkowy, dlatego że na rynku dostępne są świeże jabłka. Aby wykonać własnoręcznie tę przyprawę, musimy jednak kupić owoce pochodzące z uprawy ekologicznej, gdyż "zwykłe" jabłka sklepowe pryskane są chemikaliami, w związku z czym ocet może się nam nie udać - zamiast procesu fermentacji pojawi się pleśń. Lepiej także wybrać owoce o kwaśno-winnym smaku.

2 / 7

Jak przyrządzić ocet?

Obraz
© 123RF.COM

Do zrobienia tej smakowitej mikstury potrzebne nam będzie 5-8 dużych owoców oraz miód (ewentualnie cukier trzcinowy, jednakże ocet na miodzie ma więcej składników odżywczych). Jabłka obieramy dość grubo, po czym skórki umieszczamy w słoju. Zawartość słoja zalewamy mieszaniną przegotowanej i ostudzonej wody oraz miodu (lub cukru) w proporcjach 2 łyżki substancji słodzącej na szklankę wody. Płynu powinno być tyle, aby całkowicie zakrył skórki. Słój przykrywamy ściereczką (dostęp powietrza konieczny jest do rozpoczęcia wydzielania się kwasu) i odstawiamy w ciepłe miejsce (jednak nie przy samym kaloryferze). Ocet musimy raz dziennie mieszać (w tym celu używamy drewnianej łyżki), inaczej na powierzchni może pojawić się pleśń. Po kilku dniach płyn zacznie się z wierzchu pienić - to dobry znak. Ocet będzie gotowy dopiero wtedy, gdy piana przestanie się wytwarzać - może to potrwać od 4 do 6 tygodni. Kiedy już płyn przestanie fermentować, odcedzamy jabłka i przelewamy go do wyparzonych buteleczek. Taki ocet ma
wieloletnią datę ważności - nie psuje się, ponieważ sam jest konserwantem. Możemy go używać zarówno do przetworów, zup i sałatek, jak i stosować jako naturalny lek na różne schorzenia. Co możemy leczyć takim octem?

3 / 7

Przeziębienie

Obraz
© 123RF.COM

Domowej roboty ocet jabłkowy na miodzie zawiera wiele pożytecznych dla zdrowia składników: witaminy, minerały (np. duże ilości łatwo przyswajalnego potasu), kwas octowy, kwas jabłkowy oraz kwas chlorogenowy, będący silnym przeciwutleniaczem. Najprostszym sposobem na wykorzystanie leczniczych właściwości naszego produktu jest stosowanie go w trakcie przeziębienia. Aby zwalczyć pierwsze objawy choroby, przygotowujemy octowy napój: do szklanki ciepłej wody wlewamy 2 łyżeczki octu oraz 2 łyżeczki naturalnego miodu. Pijemy miksturę na czczo zaraz po przebudzeniu przez kilka dni, zanim objawy choroby nie ustaną. Jeżeli męczy nas ból gardła, to na bazie octu przygotowujemy płukankę: pół szklanki ciepłej wody i łyżka octu. Gardło płuczemy kilka razy dziennie. Uporczywy kaszel wyleczyć możemy z kolei domowej roboty syropem, w skład którego wchodzi ocet, sok cytrynowy i miód. Łyżkę octu, łyżkę miodu i łyżkę soku z cytryny dokładnie mieszamy i podajemy 4-5 razy dziennie przez kilka dni, dopóki kaszel nie przejdzie.

4 / 7

Bezsenność

Obraz
© Shutterstock.com

Jeżeli cierpisz na problemy z zaśnięciem, pij wieczorem rozluźniający napój na bazie domowego octu jabłkowego i miodu. Dwie łyżeczki octu oraz dwie łyżeczki miodu rozpuść w ciepłej wodzie i wypij na pół godziny przed położeniem się do łóżka. Taki napój pomaga w uspokojeniu się i wyciszeniu po męczącym i aktywnym dniu. Nie powinny go jednak pić osoby cierpiące na refluks przełyku, a także na nadkwasotę - spożywanie octu w tych wypadkach może wywołać nieprzyjemne doznania ze strony układu pokarmowego.

5 / 7

Ukąszenia owadów

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli pokąsają cię latem komary, warto przemyć opuchniętą skórę wacikiem nasączonym octem jabłkowym. Ponieważ ma on właściwości antybakteryjne i dezynfekujące, a także lekko ściągające, opuchlizna nie będzie aż tak swędzieć i szybko zniknie.

6 / 7

Pryszcze

Obraz
© 123RF.COM

Domowym sposobem naszych babć na wypryski było przemywanie zmienionego chorobowo miejsca octem jabłkowym. Jeśli na twarzy pojawi się pryszcz, albo skóra w jednym miejscu zaczyna puchnąć i się czerwienić (co oznacza, że wyprysk wkrótce się pojawi) przemywamy skórę wacikiem nasączonym octem - kwas octowy, dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, szybko poradzi sobie z tym problemem. Zabieg powtarzamy kilka razy dziennie, dopóki skóra całkowicie się nie wygładzi. Przemywanie octem może lekko szczypać, ale jest to całkowicie normalne. Jeśli mamy skłonność do wyprysków, możemy przygotować domowej roboty tonik, którym będziemy raz dziennie oczyszczać twarz - w tym celu wystarczy wymieszać połowę szklanki wody z taką samą ilością octu. Skórę oczyszczamy za pomocą wacika nasączonego tonikiem.

7 / 7

Wspomaga odchudzanie

Obraz
© 123RF.COM

Ocet jabłkowy wykorzystać możemy także jako środek wspomagający kurację odchudzającą - jego spożywanie redukuje tkankę tłuszczową oraz zapobiega efektowi jo-jo. Ponadto ocet obniża poziom cukru we krwi przy jednoczesnym zwiększeniu uczucia sytości (osoby spożywające potrawy z octem zauważają, że dzięki temu składnikowi jedzą mniejsze porcje oraz szybciej się najadają). Aby przyspieszyć proces chudnięcia, pijemy do każdego posiłku pół szklanki wody wymieszane z 2 łyżkami octu. Kuracja taka jest bezpieczna, powinny z niej jednak zrezygnować osoby z nadkwasotą i refluksem, a także wszyscy ci, którzy po spożyciu takiej mikstury odczuwają nieprzyjemne doznania pochodzące z żołądka. Co cztery tygodnie należy także robić tygodniową przerwę w piciu octowego napoju odchudzającego.

Na podst. Medisite.fr Anna Loska/mp/WP Kobieta

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)