Lek na wiele dolegliwości
Badania przeprowadzone w Finlandii udowodniły, że codzienne zjadanie chleba pieczonego z mąki orkiszowej poprawia pamięć i nastrój. W efekcie dzieci na orkiszowej diecie osiągały lepsze wyniki w nauce, a dorośli poprawiali efekty swojej pracy.
Ze względu na swoje wielokierunkowe działanie polecany jest wszystkim, szczególnie zaś w następujących chorobach i dolegliwościach:
- spadek odporności, zmęczenie, spadek wydolności organizmu; nowotwory, choroby reumatyczne (również w profilaktyce);
- ryzyko zawału, udaru,choroby serca i układu krążenia;
podwyższony poziom cholesterolu we krwi;
- utrudniona przemiana związków wapnia przy wzmożonej podatności na infekcje;
- alergie (w tym skazy białkowe);
- choroby krwi, nerek i wątroby, kamienie żółciowe, skurcze jelit, hemoroidy, biegunki, zaparcia;
- schorzenia żołądkowo-jelitowe (wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego - Crohna, celiakia), choroby przemiany materii;
- osłabienie organizmu po długotrwałym stosowaniu leków;
nerwice, depresje, spadek nastroju.