Dla chorych na celiaklię
Według naukowców orkisz spożywany przez pokolenia stabilizuje cechy dziedziczne i zapobiega zaburzeniom rozwojowym w okresie ciąży.
Stwierdzono też, że jest on jedynym środkiem spożywczym, który nie wywołuje alergii. I chociaż zawiera gluten, tolerują go nawet osoby chore na celiakię.
Kleik z orkiszu jest doskonały dla chorych na cukrzycę, gdyż zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii.
Kaszka obniża cholesterol, zapobiega kamicy żółciowej, ma dużo białka i błonnika.
Kawa orkiszowa jest delikatnie przeczyszczająca i poprawia trawienie. Jedząc jęczmień dwurzędowy w celach leczniczych, należy pamiętać, że nie powinien on zawierać domieszek innych ziaren lub zbóż.
Ponadto, przygotowując orkisz, ważne jest, by unikać naczyń aluminiowych lub z tworzyw sztucznych, z uszkodzonym teflonem czy emalią. Nie należy także korzystać z kuchenek mikrofalowych, a gotowych potraw odcedzać.
(gabi), kobieta.wp.pl