W porównaniu z innymi rodzajami zbóż - orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników - wysokowartościowego białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów i witamin: A, E, D, B1, B2, B6.
Orkisz to nazwa podgatunku pszenicy zwyczajnej. Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie, znali i szczególnie cenili sobie jedno wysokowartościowe zboże - orkisz, jako pokarm dający zdrowie, siłę, sprawność fizyczną, a nawet inteligencję.
Ze względu na swoje wszechstronne właściwości wychwalany był przez średniowieczną, niemiecką mistyczkę, Hildegardę z Bingen, która przypisywała mu działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Zalecała, aby spożywać go w każdym posiłku.
Według niemieckich lekarzy systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Daje na długo uczucie sytości, jak również dobre samopoczucie.
- Orkisz z uprawy ekologicznej jest przydatny w leczeniu wielu schorzeń. Wskazany dla chorych po zawale serca. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy ich starzenia się. Ponadto stanowi znakomite pożywienie dla osób wyczerpanych, niedożywionych, wcześniaków i chorowitych niemowląt - pisze naturoterapeuta Miłosz Woźniak.
(gabi), kobieta.wp.pl
Naturalny antybiotyk
Badania nad orkiszem trwające 35 lat prowadzili dr medycyny Gottfield Hertza i naturoterapeuta Wighard Strehlow z Konstancji.
Naukowcy odkryli, że najwartościowsze składniki znajdują się, nie w łusce (tak ja w innych zbożach), ale w ziarnie wewnętrznym. Wykryli w nim obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Chroni ona karmione dzieci przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga procesy krwiotwórcze, przyrost ciała, zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.
Według naukowców systematyczne stosowanie diety orkiszowej wzmacnia, regeneruje wszystkie narządy i układy w organizmie, przywraca zdrowie.
Skład idelany
Orkisz jest jednym z produktów w 100 procentach przyswajalnych przez ludzki organizm. W porównaniu z innymi rodzajami zbóż - orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników - wysokowartościowego białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów i witamin: A, E, D, B1, B2, B6.
Szczególnie przyjazne dla serca i układu krążenia są znajdujące się w ziarnach orkiszu nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole. Pomagają one m.in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Lek na wiele dolegliwości
Badania przeprowadzone w Finlandii udowodniły, że codzienne zjadanie chleba pieczonego z mąki orkiszowej poprawia pamięć i nastrój. W efekcie dzieci na orkiszowej diecie osiągały lepsze wyniki w nauce, a dorośli poprawiali efekty swojej pracy.
Ze względu na swoje wielokierunkowe działanie polecany jest wszystkim, szczególnie zaś w następujących chorobach i dolegliwościach:
- spadek odporności, zmęczenie, spadek wydolności organizmu; nowotwory, choroby reumatyczne (również w profilaktyce);
- ryzyko zawału, udaru,choroby serca i układu krążenia;
podwyższony poziom cholesterolu we krwi;
- utrudniona przemiana związków wapnia przy wzmożonej podatności na infekcje;
- alergie (w tym skazy białkowe);
- choroby krwi, nerek i wątroby, kamienie żółciowe, skurcze jelit, hemoroidy, biegunki, zaparcia;
- schorzenia żołądkowo-jelitowe (wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego - Crohna, celiakia), choroby przemiany materii;
- osłabienie organizmu po długotrwałym stosowaniu leków;
nerwice, depresje, spadek nastroju.
Dla chorych na celiaklię
Według naukowców orkisz spożywany przez pokolenia stabilizuje cechy dziedziczne i zapobiega zaburzeniom rozwojowym w okresie ciąży.
Stwierdzono też, że jest on jedynym środkiem spożywczym, który nie wywołuje alergii. I chociaż zawiera gluten, tolerują go nawet osoby chore na celiakię.
Kleik z orkiszu jest doskonały dla chorych na cukrzycę, gdyż zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii.
Kaszka obniża cholesterol, zapobiega kamicy żółciowej, ma dużo białka i błonnika.
Kawa orkiszowa jest delikatnie przeczyszczająca i poprawia trawienie. Jedząc jęczmień dwurzędowy w celach leczniczych, należy pamiętać, że nie powinien on zawierać domieszek innych ziaren lub zbóż.
Ponadto, przygotowując orkisz, ważne jest, by unikać naczyń aluminiowych lub z tworzyw sztucznych, z uszkodzonym teflonem czy emalią. Nie należy także korzystać z kuchenek mikrofalowych, a gotowych potraw odcedzać.
(gabi), kobieta.wp.pl