Owoce egzotyczne - nazwy, rodzaje, właściwości
Owoce egzotyczne jeszcze do niedawna były w sklepach absolutną nowością, jednak dziś coraz częściej goszczą w niejednej polskiej kuchni. Trudno się zresztą dziwić, bowiem ich nietypowe nazwy, niecodzienny wygląd i intrygujące smaki zdecydowanie skłaniają nas do kulinarnych eksperymentów. Jakie znane owoce egzotyczne znajdziemy w sklepach i jakie są ich właściwości?
Owoce egzotyczne w polskiej kuchni
Owoce egzotyczne od zawsze fascynowały Polaków, co widać po tym, jak chętnie znikają one ze sklepowych półek. Nie dzieje się tak zresztą bez powodu, bo liczba rodzajów owoców egzotycznych jest faktycznie imponująca, a o ich praktycznym zastosowaniu mówi się już od dawna. Niektóre z nich, takie jak banany, ananasy czy mango, coraz częściej możemy kupić w praktycznie każdym markecie, jednak warto także pamiętać, że niektórych owoców egzotycznych nie będziemy w stanie spróbować bez wizyty w danym kraju. Wynika to z tego, że niekiedy bywają one zbyt delikatne, aby mogło dojść do ich bezpiecznego transportu.
Owoce egzotyczne kojarzą nam się z tropikalnym, słodkim smakiem, jednak nie wszystkie z nich spełniają właśnie takie kryteria. Pamiętajmy o tym, że niektóre gatunki owoców wymagają wcześniejszego przygotowania w celu wydobycia z nich pełni smaku, natomiast inne są cenione głównie w swoim miejscu pochodzenia. Najpopularniejszym przykładem obrazującym ten fenomen jest prawdopodobnie durian, kolczasty owoc z Azji, który dla osób spoza danego rejonu geograficznego może okazać się wyjątkowo trudny do przełknięcia. Powód jest prosty – durian wydziela wyjątkowo intensywny i nieprzyjemny zapach, który większość osób odrzuca już po pierwszym kontakcie.
Jakich owoców egzotycznych warto spróbować?
Klasyką wśród owoców egzotycznych dostępnych w Polsce jest z pewnością mango, które znane jest ze swojego słodkiego i niezwykle orzeźwiającego smaku. Polubiliśmy je tak bardzo, że znajduje ono szerokie zastosowanie między innymi w koktajlach, ciastach czy lodach. Innym przykładem owocu, który szturmem zdobywa nasze serca jest liczi, znane w niektórych kręgach jako śliwka chińska. Liczi najlepiej smakuje jedzone bez dodatków ze względu na słodki i subtelny smak, jednak bywa dodawane na przykład do dań mięsnych i sałatek.
Jakich jeszcze owoców tropikalnych warto spróbować? Z pewnością nie należy zapominać o passiflorze, znanej także jako marakuja, która może być doskonałym dodatkiem do owocowego smoothie. Równie bogatym smakiem zachwyca na przykład czerymoja, która bywa opisywana w smaku jako mieszkanka ananasa, banana i truskawki. Należy jednak pamiętać żeby usunąć z niej pestki, bowiem są one silnie toksyczne i mogą nam poważnie zaszkodzić.
Do innych popularnych owoców egzotycznych warto zaliczyć również pitaję, czyli smoczy owoc, a także karambolę, papaję czy persymonę. Warto wspomnieć, że papaja oraz pitaja lubią towarzystwo cytrusów, tak więc odrobina soku z cytryny może nam pomóc wyciągnąć z nich pełnię smaku.
Jakie są właściwości owoców egzotycznych?
Owoce egzotyczne są nie tylko smaczne, ale także mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Mango na przykład jest wspaniałym źródłem witaminy A, E, witamin z grupy B oraz potasu, a persymona dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Papaja z kolei zawiera bardzo dużo likopenu, który wspomaga nasze serce, karambola dzięki zawartości beta-karotenu poprawia nasz wzrok, a marakuja może zmniejszać nadciśnienie tętnicze. Kto wie, może jednak warto spróbować dodać naszemu zdrowiu odrobiny egzotyki?