Co go wzmacnia?
Możesz pomóc sobie w zwiększeniu gęstości skóry, włączając do swojego menu składniki, które wykorzystywane są w procesie produkcji kolagenu. Zacznij od witaminy C, która jest niezbędna na wielu etapach powstawania tej cząsteczki. Dlatego koniecznie jedz warzywa i owoce, a gdy poczujesz, że to za mało, zwiększ syntezę kolagenu, pijąc sok z dzikiej róży czy ten z aceroli. Wykazano, że już 300 mg dziennie pomaga w jego produkcji, a 500-1000 mg witaminy C może wpłynąć pozytywnie na zmniejszenie uszkodzenia kolagenu pod wpływem promieni słonecznych.
Nie zapomnij też o prolinie i glicynie, które wchodzą w skład włókien kolagenowych. Pierwszą znajdziesz w białku jajek, kiełkach pszenicy, kapuście, szparagach czy grzybach. Druga to domena mięsa, ryb, pestek słonecznika czy czerwonej soczewicy. Do tego koniecznie podroby, nerkowce i sezam, aby dostarczyć miedzi, której obecność jest niezbędna do tworzenia sprężystej skóry.