„Kleista” natura
Istnieje pogląd, że możesz podnieść poziom kolagenu w swoim organizmie, włączając do menu produkty, które go zawierają, m.in. bulion z kości, żelatynę czy mięso ze skórą. Pamiętaj, że choć to źródła „jędrnej” cząsteczki, w trakcie trawienia rozkładają się na poszczególne aminokwasy, które mogą być dalej wykorzystane, niekoniecznie do tworzenia kolagenu wewnątrz organizmu. Doniesienia naukowe potwierdzają, że najważniejsze jest bowiem stałe dostarczanie składników odżywczych, które są niezbędne do procesu jego produkcji, a nie zjadanie go w całości z pożywieniem. Produkty zawierające naturalny kolagen, mogą wpłynąć właśnie na zwiększenie ich poziomu i dopiero pośrednio na twoją wewnętrzną syntezę „giętkich włókien”. Potrzebne jest zatem wysycenie organizmu tymi składnikami, aby zaczął on wykorzystywać je do zwiększania sprężystości skóry.