Mało, masło extra, masło śmietankowe
Masło prawdziwe, czyli extra, powinno zawierać 82 proc. tłuszczu. Masło śmietankowe wytwarzane jest z pasteryzowanej śmietanki i tłuszczu zawiera 72 proc. Pozostałe produkty, są produktami masłopodobnymi, które w składzie mają różne mieszanki tłuszczy roślinnych i tłuszczu zwierzęcego.
Każdemu konsumentowi powinno wejść w nawyk, aby czytać etykiety. Jeśli kupujesz produkt na wagę, np. wędliny, poproś sprzedawcę, aby udostępnił opakowanie. Sprzedawcy już powoli się do takich zachowań przyzwyczajają, a im więcej będzie świadomych kupujących, tym producenci bardziej będą się mieć bardziej na baczności.
Im krótszy skład i krótsza data przydatności spożycia, tym bardziej naturalny produkt. Dlatego planuj zakupy, kupuj tylko tyle, ile jesteś w stanie zjeść w trakcie tygodnia. Ładne i kuszące opakowanie wcale nie musi oznaczać produktu wartościowego.