Pokarmy dla oczu
Jedz je dla bystrego wzroku
Godziny spędzane przed ekranem komputera lub telewizora, nieodpowiednie oświetlenie, zanieczyszczenia - to z pewnością nie służy naszym oczom. Wraz z upływem wieku pogarsza się wzrok. Jesteśmy obarczeni ryzkiem zaćmy, jaskry, zwyrodnienia plamki żółtej i wielu innych schorzeń. Jednak można temu zapobiec. Podstawą jest zdrowa dieta i aktywny tryb życia. Co poprawia wzrok?
Godziny spędzane przed ekranem komputera lub telewizora, nieodpowiednie oświetlenie, zanieczyszczenia - to z pewnością nie służy naszym oczom. Wraz z upływem wieku pogarsza się wzrok. Jesteśmy obarczeni ryzykiem zaćmy, jaskry, zwyrodnienia plamki żółtej i wielu innych schorzeń. Jednak można temu zapobiec. Podstawą jest zdrowa dieta i aktywny tryb życia. Co poprawia wzrok?
Marchew
Numerem jeden na naszej liście jest marchew. Dlaczego? Marchew to bogactwo przeciwutleniaczy oraz beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Pomagają one walczyć z takimi chorobami, jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Niedobór witaminy A pogarsza widzenie i przyczynia się do kseroftalmii, która pojawia się, gdy oko nie może już produkować łez. Grozi to uszkodzeniem lub utratą wzroku. Zawarta w warzywie luteina zwiększa gęstość plamki żółtej, co daje lepszą ochronę siatkówki. Prozdrowotne właściwości marchewki są nieocenione.
Tekst na podst. fitnea.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl