FitnessPokarmy dla oczu

Pokarmy dla oczu

Pokarmy dla oczu

Godziny spędzane przed ekranem komputera lub telewizora, nieodpowiednie oświetlenie, zanieczyszczenia - to z pewnością nie służy naszym oczom. Wraz z upływem wieku pogarsza się wzrok. Jesteśmy obarczeni ryzkiem zaćmy, jaskry, zwyrodnienia plamki żółtej i wielu innych schorzeń. Jednak można temu zapobiec. Podstawą jest zdrowa dieta i aktywny tryb życia. Co poprawia wzrok?

Godziny spędzane przed ekranem komputera lub telewizora, nieodpowiednie oświetlenie, zanieczyszczenia - to z pewnością nie służy naszym oczom. Wraz z upływem wieku pogarsza się wzrok. Jesteśmy obarczeni ryzykiem zaćmy, jaskry, zwyrodnienia plamki żółtej i wielu innych schorzeń. Jednak można temu zapobiec. Podstawą jest zdrowa dieta i aktywny tryb życia. Co poprawia wzrok?

Marchew

Numerem jeden na naszej liście jest marchew. Dlaczego? Marchew to bogactwo przeciwutleniaczy oraz beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Pomagają one walczyć z takimi chorobami, jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Niedobór witaminy A pogarsza widzenie i przyczynia się do kseroftalmii, która pojawia się, gdy oko nie może już produkować łez. Grozi to uszkodzeniem lub utratą wzroku. Zawarta w warzywie luteina zwiększa gęstość plamki żółtej, co daje lepszą ochronę siatkówki. Prozdrowotne właściwości marchewki są nieocenione.

Tekst na podst. fitnea.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl

1 / 6

Papryka

Obraz
© 123RF.COM

Papryka to doskonałe źródło witaminy C, która jest kluczowym elementem zachowania zdrowego wzroku. Znajdziemy w niej także przeciwutleniacze i inne witaminy, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania oczu. Czerwona papryka to bogactwo beta-karotenu. Natomiast w żółtej kryje się luteina oraz zeaksantyna, które chronią oczy przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Ponadto luteina osłania przed promieniowaniem jonizującym komputerów i telewizorów oraz pochłania znaczną część promieniowania ultrafioletowego.

2 / 6

Drób - kurczak, indyk

Obraz
© 123RF.COM

Drób jest zdrową alternatywą dla czerwonego mięsa. Indyk i kurczak to bogate źródło cynku, którego najwyższe stężenie znajdziemy w siatkówce. Odpowiada on za adaptację oka do widzenia w ciemności. Poza tym zapobiega utracie wzroku wraz z wiekiem. Jego niedobór może powodować krótkowzroczność. Kurczak i indyk zawierają także witaminę B, niacynę i witaminę E. Wszystkie odgrywają istotną rolę w walce z zaćmą i innymi chorobami oczu.

3 / 6

Szpinak

Obraz
© 123RF.COM

Szpinak jest dosłownie wypełniony prawie każdą witaminą, ale jego najważniejsze składniki to witamina C, luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Wykazuje wysokie stężenie przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu zwyrodnienia plamki żółtej i chronią oczy przed degeneracją. Zeaksantyna i luteina zwiększają gęstość plamki żółtej, co sprawia, że działają jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, wchłaniając od 40 do 90 procent niebezpiecznego promieniowania. Wyższe stężenie tego barwnika zapewnia lepszą ochronę siatkówki i niesie niższe ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki. Naukowcy zaobserwowali u osób spożywających szpinak mniejsze problemy z oczami niż u tych, którzy nim gardzą.

4 / 6

Słodkie ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Kolejna wysoka dawka beta-karotenu kryje się w patatach. Zapobiega on kurzej ślepocie, chroni przed chorobami plamki żółtej, a także przeciwdziała podrażnieniom i zaczerwienieniu oka oraz powiek. Słodkie ziemniaki są bogate w witaminę A, która poprawia widzenie w nocy. Gotowane, pieczone czy podawane jako puree - warto je spożywać na co dzień.

5 / 6

Ryby - łosoś i sardynki

Obraz
© 123RF.COM

Ryby są cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych dla zdrowego stylu życia. Ale łosoś i sardynki zawierają jeszcze więcej kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają wzrok i zwalniają tempo rozwoju zwyrodnienia siatkówki oka związanego z wiekiem. Ponadto łosoś zawiera także witaminę A i D. Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią drobne naczynia krwionośne, które znajdują się w naszej gałce ocznej. Włącz je do swojej diety, a dostrzeżesz różnicę.

6 / 6

Czarne jagody

Obraz
© 123RF.COM

Czarne jagody mają zbawienny wpływ na wzrok. Zawierają mnóstwo witamin, kwasy organiczne polifenole oraz antyoksydanty, które zapobiegają chorobom siatkówki oka. Zdaniem ekspertów spożywanie czarnych jagód opóźnia wystąpienie katarakty i wstrzymuje postęp jaskry cukrzycowej. Znajdujące się w nich są glikozydy flawonowe chronią oczy przed działaniem wolnych rodników. Natomiast antocyjany zwiększają drożność i elastyczność naczyń krwionośnych oraz poprawiają mikrokrążenie w gałce ocznej. Czarne jagody stymulują produkcję rodopsyny, która poprawia widzenie o zmroku. Po borówki chętnie sięgają m.in. piloci.

Tekst na podst. fitnea.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (17)