Potas - objawy niedoboru. Jakie produkty są bogate w potas?
Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego. Szkodliwy może być zarówno niedobór, jak i nadmiar potasu w organizmie. Jaką funkcję pełni potas? Jakie produkty są bogate w potas? Sprawdź.
Potas - rola i dzienne zapotrzebowanie
Potas to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest składnikiem elektrolitów, wpływa na prawidłowy bilans płynów oraz syntezę białek. Potas zapobiega obrzękom i nadciśnieniu, ponieważ wpływa na wydalanie nadmiaru sodu z organizmu. Jest odpowiedzialny za prawidłową funkcję serca.
Co więcej, potas bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych, a co za tym idzie, poprawia funkcjonowanie mięśni i nerwów. Potas jest odpowiedzialny za dostarczanie tlenu do centralnego układu nerwowego.
Dzienne zapotrzebowanie na potas:
- dzieci (do 3. roku życia) – 3,000 mg
- dzieci (4-8 lat) – 3,800 mg
- dzieci i młodzież (9-18 lat) – 4,500 mg
- dorośli (powyżej 18. roku życia) – 4,700 mg
Potas - niedobór i nadmiar
Objawami niedoboru potasu są obrzęki, zaburzenia rytmu serca i skurcze mięśni występujące głównie podczas wysiłku lub upałów. O niedoborze potasu mogą też świadczyć nerwowość oraz przewlekłe zmęczenie.
Nadmiar potasu w organizmie również jest szkodliwy. Zbyt wysokie stężenie potasu w organizmie może niekorzystnie wpływać na działanie niektórych leków, np.na niewydolność serca, arytmię czy nadciśnienie.
Produkty bogate w potas
Wiele produktów ma w swoim składzie potas. Ale które z nich zawierają go najwięcej? Oto produkty bogate w potas:
- morele - szczególnie suszone zawierają aż 1600 mg potasu w 100 g. W morelach występują m.in.: witaminy z grupy B, witamina C, witamina PP, sole mineralne oraz flawonoidy. Morele powinny spożywać szczególnie osoby chorujące na nadkwasotę oraz zmagające się z wadami wzroku.
- bataty i ziemniaki - w 100 g batatów znajduje się 542 mg potasu, a w ziemniakach jeszcze więcej - 941 mg. Co więcej, słodkie oraz białe ziemniaki bogate są w wapń, fosfor, sód, siarkę, witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę K.
- szpinak - w 100 g szpinaku jest aż 580 mg potasu. W związku z tym, że szpinak reguluje ciśnienie krwi polecany jest osobom borykającym się z nadciśnieniem. Szpinak zawiera m.in. beta-karoten, luteinę, witaminę C oraz magnez.
- buraki i botwina - w 100 g buraków znajduje się aż 325 mg potasu, natomiast w liściach botwiny - 548 mg. Ponadto produkty te zawierają fosfor, magnez i wapń, witaminy B6, E oraz K, a także kwas foliowy. Buraki i botwina obniżają ciśnienie i poprawiają pracę wątroby.
- awokado - w 100 g awokado znajduje się 485 mg potasu. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze i kwas oleinowy regulujący poziom cholesterolu we krwi. Jest bogaty w kwas foliowy oraz witaminy: A, B, C i E.
- pomidor - w 100 g pomidora jest 280 mg potasu. Pomidory polecane są wszystkim, a w szczególności osobom zmagającym się z cukrzycą. Zawierają witaminy: A B1, B2, C, PP oraz minerały, np. żelazo, fosfor, magnez.
- arbuz - w 100 g arbuza znajduje się 115 mg potasu. Ponadto owoc ten zawiera likopen, beta-karoten i luteinę, zapewniającą prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.