GotowaniePrzepisyPotrawy na Boże Narodzenie – smacznie i tanio

Potrawy na Boże Narodzenie – smacznie i tanio

Przygotowania do świąt nieodłącznie związane są z wybieraniem potraw na Boże Narodzenie. Smacznie i tanio można zjeść dzięki przepisom zarówno na tradycyjne dania mięsne, jak i oryginalne przysmaki wegetariańskie. Co warto ugotować, żeby nie spędzić całego dnia w kuchni i ograniczyć wydatki do minimum? Podpowiadamy.

Potrawy na Boże Narodzenie – smacznie i tanio
Źródło zdjęć: © iStock.com

22.12.2018 21:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe w Polsce

Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe w Polsce różnią się od wigilijnych, ponieważ 25 grudnia nie obowiązuje już post. Na stołach goszczą więc przede wszystkim dania mięsne: pieczenie, kotlety, wędliny, rolady i gulasze. Nie brakuje też lekkich potraw wegetariańskich, które pozwalają dać wytchnienie żołądkowi w okresie świątecznego obżarstwa. Przepisy na dania główne, przekąski, desery i sałatki przygotowywane z myślą o tym dniu powinno się wybierać ze szczególną starannością – w końcu przy stole zasiada cała rodzina. Najlepiej stawiać na sprawdzone receptury, ale żeby goście nie popali w rutynę, warto zaserwować również coś specjalnego – nowość, która będzie nie tylko wspaniale smakować, ale również pięknie pachnieć i mieścić się w świątecznym budżecie.

Potrawy mięsne na Boże Narodzenie

Potrawy mięsne na Boże Narodzenie są często daniami popisowymi pań domu. Podaje się je z sosami, surówkami oraz warzywami w formie gotowanej, duszonej bądź pieczonej. Na stół trafiają kruchy drób z chrupiącą skórką i wieprzowina z piekarnika, jak również starannie przygotowana wołowina czy dziczyzna. Popularnością cieszą się ostatnio propozycje dań obiadowych na słodko, w których dodatkiem do pieczystego są owocowe sosy, powidła i farsze. Mięso to jednak składnik nie tylko sycących obiadowych potraw na Boże Narodzenie, lecz także przekąsek i przystawek, takich jak sałatki i nadziewane tartaletki oraz sakiewki z ciasta francuskiego. Jakie potrawy mięsne można zaserwować w święta? Oto nasze propozycje:

Potrawy wegetariańskie na Boże Narodzenie

Coraz większą popularnością cieszą się bożonarodzeniowe potrawy w wersji wegetariańskiej. Są zdrowe, smaczne, łatwe do przygotowania, lekkostrawne, a przy tym niedrogie. Wbrew pozorom pod względem receptury wcale nie muszą znacznie odbiegać od tradycyjnych świątecznych dań. Bez mięsa da się zrobić przeróżne zupy, sałatki, gołąbki, pierogi, zapiekanki, a nawet kotlety. Składniki mięsne są do zastąpienia przez inne sycące produkty: kaszę, fasolę, soczewicę, bakłażan, grzyby (np. boczniaki) i tofu. Na świątecznych stołach wegetarian pojawiają się m.in.:

Komentarze (0)