Największy "pożeracz" prądu w domu. Nieuwaga sporo kosztuje
Płyta indukcyjna to urządzenie, które zużywa najwięcej energii elektrycznej w gospodarstwach domowych. Koszt gotowania na niej to nawet 800 zł rocznie. Rachunek można jednak nieco obniżyć, prawidłowo korzystając z tego sprzętu.
Ceny energii elektrycznej wciąż rosną, a rachunki potrafią niemiło zaskoczyć. Aktualna cena energii elektrycznej to około 0,6212 zł za 1 kWh. Warto więc znać urządzenia, które zużywają najwięcej prądu, oraz sposoby, aby zmniejszyć ich wpływ na domowy budżet. Świadome korzystanie z energii może przynieść realne oszczędności.
Co zużywa najwięcej prądu?
Według danych PGNiG największym "pożeraczem" prądu w polskich domach jest płyta indukcyjna. Średnie roczne zużycie energii wynosi około 750 kWh, co przekłada się na koszt nawet 800 zł. Wysokie zużycie mają także piekarniki elektryczne - około 496,4 kWh rocznie, a lodówki około 270 kWh. Warto też zwrócić uwagę na czajniki elektryczne, które mogą pochłaniać 240 kWh, oraz zmywarki - średnio 237 kWh rocznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podział budynków na klasy. Wampiry energetyczne mają zniknąć
Jak oszczędzać na płycie indukcyjnej?
Płyta indukcyjna działa na zasadzie generowania pola elektromagnetycznego, które bezpośrednio nagrzewa naczynie, a nie samą powierzchnię płyty, co sprawia, że jest bardziej efektywna niż tradycyjne kuchenki elektryczne. Aby oszczędzać energię, warto gotować pod przykrywką, co pozwala zatrzymać ciepło i zmniejszyć zużycie prądu nawet o 30 procent, korzystać z naczyń z równym dnem, ponieważ zapewniają lepszy kontakt z polem indukcyjnym i zwiększają efektywność grzania.
Należy także dopasowywać wielkość palnika do wielkości naczynia, aby nie tracić energii, oraz korzystać z timera w celu precyzyjnego gotowania bez nadmiernego wydłużania czasu pracy płyty. Jak czytamy na stronie decasadecor.pl warto także minimalizować zużycie wody podczas gotowania, gotować na parze oraz wykonywać blanszowanie, czyli krótkie gotowanie, ponieważ jest to energooszczędne. Dodatkowo dobrze jest wyłączać płytę indukcyjną jeszcze przed końcem gotowania.
Płyta przez pewien czas utrzymuje temperaturę, co pozwala dokończyć proces bez dodatkowego zużycia prądu. Higiena też ma znaczenie - utrzymanie płyty w czystości bez zabrudzeń pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię, ponieważ brudna powierzchnia wymaga użycia wyższej mocy, aby osiągnąć satysfakcjonujący efekt gotowania.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!