Zielone warzywa liściaste
Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że spożywanie 85 gramów zielonych warzyw liściastych zwiększa poziom przeciwutleniaczy, które pomagają walczyć z nowotworami. Na przykład rzeżucha jest bogatym źródłem witamin A, C i K. Natomiast liście szpinaku nie tylko słyną z właściwości antynowotworowych, ale też chronią przed miażdżycą. Szpinak jest bardzo dobrym źródłem potasu i magnezu, dlatego do swojej diety powinny go włączyć osoby z nadciśnieniem i zestresowane.
Czerwona papryka chili
Kapsaicyna - organiczny związek chemiczny, który odpowiada za piekący smak papryki chili - pomaga organizmowi spalić więcej kalorii. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a także wspomaga układ pokarmowy i układ krążenia. Ponadto badania wykazały, że mamy tendencję do spożywania mniejszych porcji pikantnych potraw.