Owies
Owsianka jest doskonałym wyborem na śniadanie, ponieważ dodaje nam energii, skutecznie hamuje łaknienie i zapewnia uczucie sytości. Jej prozdrowotne właściwości i wysoka wartość odżywcza znane są od dawna. Nie bez powodu określa się ją śniadaniem mistrzów. Badania opublikowane w czasopiśmie Obesity wykazały, że dieta urozmaicona zwiększoną ilością błonnika pomaga w redukowaniu tłuszczu trzewnego.
Naukowcy potwierdzają, że owsianka chroni przed chorobami serca i nowotworami. Ostanie badania wykazały, że jest źródłem wyjątkowych związków chemicznych, które mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Występujący w owsie beta-glukan obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega chorobom serca. Okazało się, że nie tylko wysoka zawartość błonnika jest głównym atutem tego zboża. Naukowcy dowiedli, że owies jest jedynym źródłem awentramidów, substancji o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, które redukują ryzyko ataków serca i udaru mózgu.
Tekst na podst. Yahoo.com (ms)/(mtr), kobieta.wp.pl