Co pomaga, a co szkodzi?
Pomarańcze, grejpfruty, mandarynki. Trwa sezon na cytrusy, które świetnie radzą sobie z usuwaniem z organizmu toksyn. Dobrze, by w naszej diecie to warzywa i owoce grały teraz pierwsze skrzypce. Zawierają sporo błonnika, który szybko zapełnia żołądek. Choć najważniejszy jest umiar i zachowanie równowagi, w krótkotrwałej diecie oczyszczającej możemy całkiem zrezygnować z niektórych produktów. Nie powinno być w niej miejsca na cukier. Odstawiamy słodkie przekąski, napoje i przetworzoną żywność. Jedyne cukry, na który możemy sobie pozwolić, to te naturalne, które znajdują się w owocach i warzywach. W tygodniu poprzedzającym święta, możemy wyeliminować z diety białe pieczywo, ryż i makaron. Dzięki tym wszystkim prostym metodom, poczujemy się lżej, a w talii ubędzie nam kilka centymetrów jeszcze przed pierwszą gwiazdką.
Marta Rowicka/ Kobieta WP