GotowaniePrzepisyRozgrzewająca zupa na jesień i zimę

Rozgrzewająca zupa na jesień i zimę

Jesień to czas, który większość z nas chciałaby spędzić w domu pod ciepłym kocem. Coraz niższe temperatury, deszcz czy niskie ciśnienie źle wpływają na nasze samopoczucie. Wracając z pracy lub szkoły myślimy jedynie o tym aby szybko się rozgrzać. Idealnym rozwiązaniem na takie dni jest ciepła zupa.

Rozgrzewająca zupa na jesień i zimę
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

02.10.2018 08:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najlepiej złożona z kilku prostych składników i szybka do przygotowania. Taka właśnie jest gruzińska zupa Charczo – idealna na jesienne chłodne dni. Sprawdź przepis!

500 g mięsa wołowego
4 pomidory
2/3 szklanki ryżu
2 ostre papryczki
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
garść orzechów włoskich
200g pikantnego ajvaru
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka ziaren kolendry
garść siekanej pietruszki
i kolendry
2 liście laurowe
2 łyżeczki oleju
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pokrojone mięso umieść w rondlu, zalej 2 litrami wody i zagotuj. Dodaj kolendrę i gotuj kolejne 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekane pomidory, papryczki, orzechy i ajvar. Następnie posól i duś kilka minut. Dolej pół szklanki wywaru z mięsa i dokładnie wymieszaj. Całość dodaj do mięsa wraz z ryżem i gotuj ok. 15 minut. Dorzuć czosnek, ocet i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Przed podaniem posyp zieleniną. By podkreślić smak dania podaj z czerwonym winem Marani Telavuri.

Smacznego!

O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

Źródło artykułu:Informacja prasowa