Są już w polskich lasach. Leśnicy zachęcają do zbierania
Borówka brusznica to roślina o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i smaku, którą warto zbierać już teraz. Jej owoce idealnie nadają się do przetworów, a także wzbogacają codzienną dietę.
Borówka brusznica to charakterystyczna roślina, która zdobyła popularność przede wszystkim w krajach północnej Europy, gdzie jest ceniona za walory smakowe i prozdrowotne. Choć u nas nie jest jeszcze powszechnie wykorzystywana, coraz częściej pojawia się w kuchniach, a jej owoce idealnie nadają się na domowe przetwory. Obecny sezon to doskonały czas, by wybrać się do lasu i samemu przekonać się o jej zaletach.
Gdzie znajdziemy "owoce diabła"?
Sierpień to znakomity miesiąc by zebrać owoce borówki brusznicy. Te niewielkie, czerwone kulki świetnie sprawdzają się w przygotowaniu soków, a także konfitur, które doskonale komponują się z mięsnymi potrawami. W krajach skandynawskich borówka brusznica jest szczególnie doceniana ze względu na wysoką zawartość witaminy C, co pomaga tamtejszym mieszkańcom radzić sobie z surowym klimatem i ograniczonym dostępem do światła słonecznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bananowiec. Sprawdzone sposoby na pielęgnację i uprawę tej pięknej rośliny
Borówkę brusznicę, znaną dawniej jako "owoc diabła", najłatwiej znaleźć w lasach iglastych, zwłaszcza na suchych i ubogich w składniki borach sosnowych, co potwierdzają informacje z Nadleśnictwa Strzebielino. Leśnicy z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu zachęcali, by wykorzystać brusznicę do przygotowania wyjątkowych przetworów. "Doskonałe przetwory do mięsa, serów czy po prostu [jeść ją - przyp. red.] jako dodatek do pieczywa, naleśników, sosów czy jogurtu. Wystarczy sparzyć wrzątkiem borówki, a następnie smażyć z cukrem i gruszkami".
"Dawniej na wsiach regionu tak przygotowane brusznice trzymano w kamiennym garnku i stopniowo zużywano jako dodatek do pokarmów. Warto wykorzystać okazję i spróbować zrobić przetwory z brusznicy" - zachęcają leśnicy
Naturalna bomba witaminowa
Borówka brusznica to nie tylko smaczny dodatek, ale również prawdziwa bomba zdrowotna. Charakteryzuje się niską kalorycznością, bogactwem błonnika oraz witamin z grupy B. Znana jest ze swoich właściwości odkażających i ściągających, co czyni ją skutecznym wsparciem w walce z infekcjami dróg moczowych. Dodatkowo, przypisuje się jej działanie wspomagające odchudzanie poprzez poprawę trawienia tłuszczów.
Nie tylko owoce, ale także liście brusznicy mają szerokie zastosowanie - w kosmetyce są wykorzystywane do rozjaśniania przebarwień, dlatego zabiegi z ich udziałem szczególnie warto stosować po lecie, aby przywrócić skórze równomierny koloryt.
Czytaj także: Wrzuć pod hortensje. Kwiatów będzie zatrzęsienie
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Znasz kobiety, które robią coś bezinteresownie dla innych? Zgłoś ją w plebiscycie #Wszechmocne