Oponki
Składniki: 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 250 g zmielonego białego sera, 1/3 szklanka cukru, 2 jajka, 1 kg smalcu do smażenia, cukier puder do ozdobienia.
Wykonanie: mąkę i sodę przesiać do dużej miski. Następnie dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Składniki dokładnie pomieszać łyżką, a następnie zacząć wyrabiać ręką. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość centymetra, a następnie za pomocą szklanki wycinamy oponki, a środek za pomocą małego kieliszka. W garnku rozgrzać tłuszczu do 175 stopni C (przyda się termometr cukierniczy). Oponki należy smażyć z każdej strony przez 1,5 minuty, a następnie przełożyć na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przestudzone posypać cukrem pudrem.