Mini pączki z przyprawą korzenną
Składniki: 250 g naturalnego serka homogenizowanego, 2 duże jajka, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka + 3 łyżki cukru, tłuszcz do głębokiego smażenia, 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw korzennych.
Wykonanie: jajka zmiksować na gładką masę z łyżką cukru i serkiem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury 180 stopni C. Za pomocą dwóch łyżek wcześniej zanurzonych w tłuszczu, formować małe pączki tuż nad powierzchnią tłuszczu. Pączki smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki obtoczyć w cukrze wymieszanym z przyprawą korzenną.