Sól na zdrowie. Kto nie powinien jej ograniczać?
Sól to najpopularniejszy środek konserwujący, który znajdziemy niemal w każdym gotowym produkcie. Zwykle lekarze przed nią przestrzegają, jednak w niektórych przypadkach ograniczanie soli może być dla naszego zdrowia niekorzystne.
16.03.2016 | aktual.: 17.03.2016 09:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sól to najpopularniejszy środek konserwujący, który znajdziemy niemal w każdym gotowym produkcie. Zwykle lekarze przed nią przestrzegają, jednak w niektórych przypadkach ograniczanie soli może być dla naszego zdrowia niekorzystne.
- Sól jest niezbędna do życia, gdyż jest jednym z elektrolitów. Dokładniej chodzi o sód. Pierwszą rzecz, którą należy wyjaśnić, to przelicznik sodu na sól. Żeby otrzymać wartość soli, sód należy pomnożyć przez 2,5. Instytut Żywności i Żywienia mówi o zalecanych 5 g soli - tłumaczy Justyna Mizera, dietetyk sportowy.
I dodaje:
- Chorzy na nadciśnienie rzeczywiście powinni ograniczyć spożycie soli. Natomiast osoba, która jest aktywna fizycznie, traci ją z potem, dlatego powinna regularnie uzupełniać niedobory - dodaje ekspertka.
Pamiętajmy, że całkowite zrezygnowanie z dosalania potraw, tak samo jak nadmierne solenie, nie służy naszemu organizmowi. Wszystkiego powinniśmy używać z umiarem.
Źródło: Newsrm.tv