Gdy potrzebujesz więcej wapnia
Przewlekłe zmęczenie, nagłe skurcze mięśni, nadmierny apetyt, kłopoty z kośćmi - to najważniejsze symptomy braku wapnia w naszym organizmie. Nie przepadasz za białym serem, rzadko jesz jogurty, w twojej diecie jest najwięcej produktów roślinnych? Pora zmienić te nawyki, bo mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. Wapń nie tylko wzmacnia kości i zęby, tak jak powtarzano nam w dzieciństwie. Ten pierwiastek dba również o serce, zapobiega skrzepom i zatorom. Oprócz nabiału, spore jego ilości można znaleźć w łososiu, jarmużu, migdałach, soi, a także w zbożach, głównie w amarantusie i kaszy quinoa. Trzeba tylko pamiętać, że niektóre produkty ograniczają wchłanianie wapnia. Należą do nich głównie warzywa i owoce bogate w kwas szczawiowy, tj. szpinak, rabarbar, żurawina i oczywiście szczaw.