Bolesne i obfite miesiączki
Również dolegliwości związane z miesiączką możemy złagodzić, zmieniając na czas "trudnych dni" nasze menu. Po pierwsze, zrezygnujmy z kawy - picie jej, szczególnie w dużych ilościach, zwiększa wrażliwość receptorów czuciowych na ból. Po drugie, w czasie menstruacji wyrzucamy z diety cukier, czerwone mięso i margarynę.
Wiele kobiet w trakcie miesiączki odczuwa naturalną potrzebę spożywania lekkich posiłków i większej ilości warzyw i owoców. Jest to jak najbardziej prawidłowy odruch. Aby miesiączki stały się mniej obfite, włączmy do jadłospisu warzywa i owoce obfitujące w witaminę K. Zwiększając krzepliwość krwi, witamina ta zapobiega krwotokom oraz wszelkim niepożądanym krwawieniom (np. z nosa). Dla kobiet mających obfite miesiączki jest szczególnie ważna, ponieważ zmniejsza objętość traconej podczas menstruacji krwi. Witaminę K znajdziemy w brokułach, szpinaku, szparagach, ale też w produktach mlecznych. W "trudnych dniach" nie zaszkodzi także kilka kostek gorzkiej czekolady - kakao posiada duże ilości magnezu i potasu - pierwiastków, które powinnyśmy uzupełniać w trakcie miesiączki.