Pieczenie w żołądku
Nieprzyjemne odczucia płynące z żołądka możemy znacznie zmniejszyć, jedząc często i o stałych porach - pieczenie i inne problemy pojawiają się najczęściej wówczas, gdy posiłki spożywamy nieregularnie, przez co układ trawienny zbyt mocno się zakwasza. Aby zapobiegać nadkwasocie, między posiłkami sięgamy po owoce i warzywa.
Unikamy spożywania dań ciężkostrawnych i o dużej zawartości tłuszczu - takie jedzenie pobudza wydzielanie się kwasów żołądkowych. Rezygnujemy też z dużych ilości sera, produktów zakwaszanych octem (ogórki konserwowe, papryka konserwowa itp.) i kwaśnych owoców (grejpfrut, cytryna), ponieważ te tylko pogorszą nasze dolegliwości. Sięgamy natomiast częściej po produkty mleczne, a w szczególności po jogurty, kefiry i maślanki, które pomagają zneutralizować kwasy żołądkowe i odbudować florę bakteryjną układu pokarmowego.