Trendy kawowe 2021 roku. Za czym szaleją kawosze?

Trendy kawowe 2021 roku. Za czym szaleją kawosze?

Trendy kawowe 2021 roku. Za czym szaleją kawosze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska
11.03.2021 16:06, aktualizacja: 22.06.2021 16:03

Nie ma wątpliwości, że pandemia znacząco wypłynęła na nasze preferencje smakowe. Spędzamy większość czasu w domach, pracujemy w trybie home office i coraz bardziej tęsknimy za smakiem kawy od baristów. Dlatego parzymy w domu na własną rękę najwyższej jakości espresso i latte, takie jakie dotąd piliśmy w ulubionej knajpce za rogiem.

Odkąd mała czarna podbiła Polskę, długo przebywała tylko wśród wybranych. Była wytworną damą, która dobrze czuła się na salonach, pośród ludzi zamożnych. Gdy takich salonów zabrakło, trafiła w nowe kręgi społeczne, a więc do kawiarni. A stamtąd już tylko jeden krok, by znaleźć się w każdym domu. Co nas najbardziej urzeka w kawie? Oczywiście jej intensywny aromat – cały sekret tkwi w ziarnach otoczonych pergaminową łuską. Na rynkach światowych wciąż króluje kawa brazylijska, ale najlepszą odmianę daje krzew Coffea arabica, do dziś uprawiany w górzystych krainach Etiopii.

Jeśli chodzi o nasze wymagania smakowe, wciąż marzymy o filiżance dobrej, świeżo zaparzonej kawy ziarnistej. Tyle że niekoniecznie musi być to mała czarna jak dawniej. Moda na ekologiczny styl życia zmieniła mocno nasze kulinarne nawyki, a pandemia siłą rzeczy pobudziła kreatywność. Ponieważ spędzamy większość czasu w domu, pijemy mniej kawy w pracy i na mieście – stąd wielki boom na ekspresy ciśnieniowe. Chętnie eksperymentujemy, nie tylko z proporcjami i dodatkami, ale również metodami parzenia. Co najbardziej zyskuje na popularności?

Kawa speciality

Standardy picia kawy instant, takiej jak amerykańska nesca czy polska marago, należą do przeszłości. Dziś stawiamy na kawę speciality, której smak zupełnie nie przypomina sproszkowanych odpowiedników dostępnych w sklepach. Główny nacisk kładziemy na wysoką jakość ziaren, produkowanych w warunkach mikroklimatycznych. Tego rodzaju kawa charakteryzuje się czystym i wyjątkowym smakiem, a tworzona jest zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Dzięki temu znamy każdy szczegół łańcucha produkcji – od sadzonki kawowca po filiżankę naparu. Maksimum aromatu możemy uzyskać, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym wyposażonym w innowacyjną technologię, która utrzymuje stałą temperaturę parzenia. Wyzwaniom tym może sprostać ekspres EQ.9 Siemens, wyposażony m.in. w kolorowy wyświetlacz TFT, cichy młynek ceramiczny, dwa pojemniki na dwa rodzaje kawy oraz funkcję autoMilkClean, czyli automatyczne czyszczenie spieniacza mleka po zaparzeniu kawy. Niepowtarzalny systemem sensoFlow pozwala parzyć kawę w odpowiednich warunkach. Perfekcyjne espresso? Zawsze w temperaturze od 90 do 95 st. C.

Cold Brew

To idealny wybór na upale lato, kiedy potrzebujemy jednocześnie wzmocnienia i orzeźwienia. Cold brew coffee to nic innego jak kawa "parzona" na zimno. Tradycyjna metoda przygotowywania polega na tym, że zalewamy wodą świeżo zmielone ziarna i pozostawiamy je na 12 godzin po to, by napój nabrał mocy. Niektórzy bariści dodają do niego różnego rodzaju dodatki, np. tonik z cytryną lub sok rabarbarowy. Jeśli jesteśmy tradycjonalistami, możemy przygotować mrożoną latte macchiato lub frappucino z bitą śmietaną. Za pomocą funkcji individual Cup Volume dostępnej w ekspresie EQ.500 marki Siemens możemy dostosować wielkość napoju do indywidualnych potrzeb. Z kolei opcja aromaDoubleShot obejmuje dwa procesy mielenia i parzenia, aby zawsze wydobywać najlepszy aromat. W ten sposób kawa pozbawiona jest gorzkiego posmaku, ponieważ mniejsza ilość wody oznacza mniej uwolnionej goryczy. Doskonałe mielenie uzyskamy za pomocą wysokiej jakości młynka ceramDrive – przyda się również, gdy będziemy potrzebować świeżej kawy do macerowania.

Kawa bezkofeinowa

Trendy pokazują, że liczy się nie tylko zdrowa żywność. Tego samego oczekujemy także od napojów. Niektórzy rezygnują nawet z wysokoprocentowych na rzecz tych z etykietą "virgin" czy "alcohol free". Zmienia się też nasze podeście do kawy – chętnie sięgamy po wersje bezkofeinowe. Do tej pory mieliśmy głównie kawę zbożową, np. z prażonego żyta, buraka lub cykorii. Na szczęście w ciągu kilku ostatnich lat jakość oraz smak tego typu kawy wyraźnie się polepszył. W trakcie procesu dekofeinizacji z ziaren możliwe jest wydobycie aż 95 proc. kofeiny. Dzięki temu możemy rozkoszować się pełnią smaku, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia. W ekspresie ciśnieniowym EQ.6 plus marki Siemens przygotujemy ulubioną kawę w szybki i prosty sposób – za dotknięciem przycisku. Za pomocą funkcji individual Cup Volume rozmiary filiżanek takie jak "mała", "średnia" i "duża" możemy dowolnie ustalić, korzystając z pięciu różnych ustawień pojemności. Automatyczny system calc'nClean umożliwia czyszczenie i odkamienianie w jednym cyklu, natomiast parowy system czyszczenia aktywuje się po każdym parzeniu kawy z mlekiem. Czego chcieć więcej?

Konopie vs. vegan milk

Trend zero waste prawie całkiem zdominował rynek spożywczy. Nie dziwi więc fakt, że przyszedł czas na branżę kawową. W trosce o środowisko rezygnujemy nie tylko z plastikowych opakowań na rzeczy papierowych. Możemy też przyjść na stację benzynową lub do kawiarni z własnym kubkiem wielokrotnego użytku. To, w czym pijemy kawę, przekłada się też na to, jakie preferujemy dodatki. Najchętniej oczywiście roślinne, np. "mleko" migdałowe, sojowe, ryżowe czy owsiane. A sama kawa? Doskonale smakuje ta zrobiona z nasion konopi siewnej. Dużą popularnością cieszą się też ziarna pochodzące z Peru oraz Indonezji, zbalansowane z aromatem orzechów lub słodkich owoców egzotycznych. Tę kawę przyrządzimy w automatycznym ekspresie, np. EQ.300, który zachwyca nowoczesnym designem. Dzięki funkcjom coffeeDirect i oneTouch można za dotknięciem jednego przycisku całkowicie automatycznie spienić mleko i przygotować kawę. Funkcje dla wszystkich kaw i napojów mlecznych są widoczne na wyświetlaczu w postaci podświetlanych przycisków dotykowych. Oznacza to, że zawsze wiemy, co wybrać – od klasycznej caffe crema po sojowe cappuccino z syropem z agawy.

Fair trade

Tym razem nie chodzi o smak, lecz ideę. Zdaniem wielu kawoszy, powinniśmy kierować się przede wszystkim świadomymi zakupami. Dlatego w 2021 r. bardziej niż dotychczas przywiązujemy wagę do tego, skąd pochodzą ziarna i po czym poznać kawę najwyższej jakości. Na opakowaniach warto poszukiwać znaczku Fair Trade, który dosłownie oznacza, że produkt pochodzi z tzw. sprawiedliwego handlu. W przypadku kawy chodzi o to, że każdy z etapów wytwarzania ziaren weryfikowany jest przez godne zaufania systemy. Przyczynia się to do polepszenia jakości życia osób, które zajmują się uprawą kawy. Oczywiście pamiętajmy, że świadome zakupy to również wybór odpowiednich narzędzi i sprzętów. Szukamy tych, które pozwalają na mniejsze zużycie energii, a tym samym mniejsze zanieczyszczenie środowiska. Funkcja zeroEnergy Auto-off zawarta w ekspresach ciśnieniowych marki Siemens automatycznie odłącza urządzenie od zasilania po upływie nastawionego czasu, stanowiąc wydajny sposób na oszczędzanie energii. W ten sposób możemy przygotowywać kawowe specjały we własnym domu, dla siebie i bliskich. Zdrowo i naturalne, bo z pomocą nowoczesnych rozwiązań.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także