Wylej z rosołu. Dopiero wtedy wyjdzie idealny

Wielu z nas podczas gotowania rosołu zastanawia się, czy pierwszą wodę, w której gotowało się mięso, należy wylać, czy pozostawić. Opinie na ten temat są podzielone, a praktyki różnią się w zależności od tradycji kulinarnych i osobistych preferencji.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Rosół to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Niemal każda rodzina ma swój sprawdzony przepis, a wielu z nas uważa, że przygotowanie tego klasycznego dania to pestka. Jednak w praktyce ugotowanie naprawdę dobrego rosołu wcale nie jest takie oczywiste.

Jak ugotować idealny rosół?

Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim wysokiej jakości mięso. Najlepiej gotować rosół na dwóch rodzajach mięsa — tradycyjnie wykorzystuje się korpusy lub skrzydełka z kurczaka oraz wołowinę, które razem nadają zupie bogaty, głęboki smak.

Nie bez znaczenia jest także wybór odpowiedniej wody. Aby rosół wyszedł idealny, mięso należy umieścić w zimnej wodzie i dopiero wtedy powoli doprowadzać do wrzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Low & slow

Wiele osób praktykuje tzw. "odlewanie pierwszej wody" przy przygotowywaniu rosołu. Chodzi o to, by po wstępnym zagotowaniu mięsa usunąć wodę, w której się gotowało, a mięso przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalewa się je świeżą wodą i dopiero wtedy kontynuuje gotowanie bulionu.

Dlaczego niektórzy wylewają pierwszą wodę z gotowania rosołu?

Zwolennicy tej metody podkreślają, że taki zabieg pozwala pozbyć się szumowin, tłuszczu i ewentualnych zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w mięsie. Efektem ma być klarowniejszy, bardziej estetyczny i delikatniejszy w smaku rosół. Szczególnie popularna jest ta metoda w kuchniach, które stawiają na lekkość potraw i czystość wywaru.

Niektórzy też uważają, że dzięki temu rosół nie ma "mięsnego posmaku", który może być zbyt intensywny. Z kolei wielu doświadczonych kucharzy uważa, że nie ma potrzeby wylewania pierwszej wody. Ich zdaniem to właśnie w niej zawarte są najważniejsze składniki: esencja smaku, aromaty i substancje odżywcze.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Wyciekło ich zaproszenie na ślub. Mają do gości jedną prośbę
Wyciekło ich zaproszenie na ślub. Mają do gości jedną prośbę
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Ponadczasowa elegancja w ziemistych tonach. Karolina Pisarek uwielbia takie stylizacje
Ponadczasowa elegancja w ziemistych tonach. Karolina Pisarek uwielbia takie stylizacje
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Polskie imię wymarło. Od 7 lat nikt nie nazwał tak córki
Polskie imię wymarło. Od 7 lat nikt nie nazwał tak córki
Ukrainka wsiadła do taksówki. Oto ile pokazał licznik po 15 minutach
Ukrainka wsiadła do taksówki. Oto ile pokazał licznik po 15 minutach
Wsyp do wody i odczekaj godzinę. Skarpetki znów będą jak ze sklepu
Wsyp do wody i odczekaj godzinę. Skarpetki znów będą jak ze sklepu
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna