Wylej z rosołu. Dopiero wtedy wyjdzie idealny
Wielu z nas podczas gotowania rosołu zastanawia się, czy pierwszą wodę, w której gotowało się mięso, należy wylać, czy pozostawić. Opinie na ten temat są podzielone, a praktyki różnią się w zależności od tradycji kulinarnych i osobistych preferencji.
Rosół to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Niemal każda rodzina ma swój sprawdzony przepis, a wielu z nas uważa, że przygotowanie tego klasycznego dania to pestka. Jednak w praktyce ugotowanie naprawdę dobrego rosołu wcale nie jest takie oczywiste.
Jak ugotować idealny rosół?
Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim wysokiej jakości mięso. Najlepiej gotować rosół na dwóch rodzajach mięsa — tradycyjnie wykorzystuje się korpusy lub skrzydełka z kurczaka oraz wołowinę, które razem nadają zupie bogaty, głęboki smak.
Nie bez znaczenia jest także wybór odpowiedniej wody. Aby rosół wyszedł idealny, mięso należy umieścić w zimnej wodzie i dopiero wtedy powoli doprowadzać do wrzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosto z grilla. Low & slow
Wiele osób praktykuje tzw. "odlewanie pierwszej wody" przy przygotowywaniu rosołu. Chodzi o to, by po wstępnym zagotowaniu mięsa usunąć wodę, w której się gotowało, a mięso przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalewa się je świeżą wodą i dopiero wtedy kontynuuje gotowanie bulionu.
Czytaj także: Dodaj zamiast bułki. Mielone, że palce lizać
Dlaczego niektórzy wylewają pierwszą wodę z gotowania rosołu?
Zwolennicy tej metody podkreślają, że taki zabieg pozwala pozbyć się szumowin, tłuszczu i ewentualnych zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w mięsie. Efektem ma być klarowniejszy, bardziej estetyczny i delikatniejszy w smaku rosół. Szczególnie popularna jest ta metoda w kuchniach, które stawiają na lekkość potraw i czystość wywaru.
Niektórzy też uważają, że dzięki temu rosół nie ma "mięsnego posmaku", który może być zbyt intensywny. Z kolei wielu doświadczonych kucharzy uważa, że nie ma potrzeby wylewania pierwszej wody. Ich zdaniem to właśnie w niej zawarte są najważniejsze składniki: esencja smaku, aromaty i substancje odżywcze.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl