Działa detoksyzująco
Dzięki zawartości witamin oraz działaniu oczyszczającemu, rzeżucha wzmacnia i odtruwa organizm, więc jeśli chcemy przeprowadzić pozimowy detoks, włączmy do menu pędy oraz kiełki tej rośliny. Innym atutem rzeżuchy jest duża zawartość wapnia (spośród roślin jest ona drugim największym źródłem tego pierwiastka - przewyższają ją jedynie orzechy laskowe). Powinny ją zatem spożywać osoby chorujące na osteoporozę, dzieci (którym wapń niezbędny jest do prawidłowego wzrastania), a także weganie. Ci ostatni, rezygnując ze spożywania wszelkich pokarmów pochodzenia zwierzęcego, w tym produktów mlecznych, są bardziej narażeni na niedobory tego pierwiastka.
Na koniec dodajmy, że jedzenie roślinki obniża poziom cukru we krwi, dlatego też zielone pędy zalecane są osobom cierpiącym na cukrzycę lub będącym w grupie ryzyka zachorowania na tę chorobę. Ale uwaga! Aby korzystać z dobrodziejstw rzeżuchy, musimy spożywać ją na surowo, inaczej utraci ona wiele cennych składników (w szczególności witamin, które ulegają rozkładowi podczas gotowania). Jeśli chcemy ją dodać do sosów lub zup wiosennych, pamiętajmy, aby dorzucić ziele już po zdjęciu potrawy z gazu i lekkim przestudzeniu (nie wrzucamy listków do wrzątku!).