Rzeżucha jako lekarstwo - w jakich przypadkach pomaga?
Znana jest od dawna medycynie ludowej. Ma działanie moczopędne, dlatego jej spożywanie polecane jest przy schorzeniach pęcherza i układu moczowego. Ponadto kiełki rośliny obfitują w łatwo przyswajalny dla ludzkiego organizmu jod, więc powinny je jeść osoby z niedoczynnością tarczycy oraz wszyscy ci, którzy mieszkają z dala od morza.
Ze względu na ogromną zawartość witaminy C, porcja rzeżuchy przyda się w czasie wiosennego przesilenia, kiedy osłabiony organizm łatwiej łapie infekcje (posiekana i zmieszana z łyżką miodu i sokiem z cytryny stanowi skuteczny lek na przeziębienie). O regularnym spożywaniu witaminy C powinny też pamiętać osoby palące papierosy - badania pokazują, że palacze częściej cierpią na jej niedobory (amatorzy tytoniu mają nawet o 40 procent mniej kwasu askorbinowego niż osoby niepalące).