Wykorzystaliście żółtka i nie wiecie, co zrobić z białkami? Oto kilka prostych przepisów
30.03.2018 12:17, aktual.: 30.03.2018 12:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Drożdżowe baby, słodkie mazurki, puszyste serniki i kolorowe paschy - wiele przepisów na ciasta wielkanocne zakłada wykorzystanie samych żółtek. Co wtedy zrobić z białkami? Szkoda wyrzucać, lepiej znaleźć alternatywne przepisy, które zakładają ich użycie. Oto kilka z nich.
Przewertowaliśmy książki kucharskie, przejrzeliśmy kulinarne blogi, zapytaliśmy redakcyjne koleżanki i przygotowaliśmy dla was mini ściągawkę z tego, jak być "smart" w kuchni. Pieczenie, przy którym każdy składnik jest dobrze wykorzystany i nic się nie marnuje, sprawia podwójną frajdę.
Dobrą wiadomością jest to, że nie musimy od razu używać białek. Możemy je przechowywać przez tydzień w lodówce albo możemy je zamrozić. Białka wspaniale się przechowują, nie zmieniając swoich właściwości i struktury, i dość szybko rozmarzają. Trzeba jednak pamiętać, aby je porcjować tak, abyśmy mogli używać potrzebną do danej potrawy ilość. Zamrożone białka możemy przechowywać do 3 miesięcy. Jeśli chcemy wykorzystać je od razu, to najszybszym sposobem będzie dodanie ich do omletów albo przygotowanie z nich bezy. Bezę można przyrządzić na różne sposoby - małe beziki, torcik Pawłowej i ciasto bezowe to tylko niektóre inspiracje.
Beza z daktylami i orzechami włoskimi
Składniki:
4 białka
szczypta soli
200 g cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
200 g śmietanki 30 proc.
2 łyżki mascarpone
2 łyżki kajmaku
daktyle
orzechy włoskie
gorzkie kakao
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Formujemy dwa blaty bezowe. Pieczemy 5 min. w 180 st. C, potem 90 min. w 140 st. C. Ubijamy śmietankę i dodajemy serek i kajmak. Wsypujemy posiekane daktyle i orzechy włoskie. Bezę przekładamy kremem, dekorujemy kakao i bakaliami.
Pavlova z figami i kremem z mascarpone
Składniki na bezę:
5 białek
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli
Miód i mięta do dekoracji
Skałdniki na krem:
125 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka drobnego cukru
5 dojrzałych fig
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, dodajemy partiami cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy łyżeczkę mąki i octu. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy minimum 23 cm. Wylewamy na niego ubitą pianę i rozprowadzamy silikonową szpatułką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza. Po godzinie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 2,5 godziny. Robimy krem do przełożenia bezy. Schłodzone mascarpone miksujemy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Kremem przekładamy bezę. Na wierzchu układamy świeże figi pokrojone w ósemki, polewamy miodem i dekorujemy miętą.
Kokosanki
Składniki:
3 białka (o łącznej wadze około 100 g)
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę, następnie partiami dodawać cukier i całość ubijać jeszcze przez 2 minuty. Wsypać wiórki kokosowe i 2 łyżki bułki tartej. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kokosanki nakładać za pomocą łyżeczki, formując ich kształt wedle uznania. Piec około 10-15 minut na jasnozłoty kolor.
Babka Tulipan
Składniki:
7 białek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 kisiel truskawkowy
1/2 szklanki maku
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasta w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - sprawdzamy patyczkiem.
Biszkopt na białkach
Składniki:
białka 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 3 łyżki
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę z cukrem, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec ok. 35-40 minut w temp 160 C.
Domowa "pańska skórka"
Dziś jest słodkim symbolem, a niegdyś wykorzystywano ją jako lek na kaszel.
Składniki:
• 5 białek kurzych (jajka "0" rozmiar L)
• 500 g cukru
• 50 g mąki ziemniaczanej
• łyżka syropu różanego (plus dżem różany opcjonalnie taka sama ilość)
• 80 g dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
W 150 ml wody gotujemy 50 g cukru z syropem różanym (ew. także z dżemem). Dokładnie mieszamy, gotujemy przez 2.5-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Następnie ubijamy białko na sztywno z 5 jaj i dodajemy pozostały cukier, ciągle ubijając (jak na bezę). Pamiętam, aby nie przebić białek, powinny być gładkiej konsystencji. Następnie cienkim strumieniem wlewamy gorący syrop oraz dodajemy przecier z truskawek. Wszystko mieszamy mikserem. Na blasze układamy papier do pieczenia lub pergamin. Masę przelewamy na blachę. Wierzch posypujemy skrobią i odstawiamy na 3-4 godziny. Na końcu kroimy masę (łatwiej kroić ciepłym nożem, np. po zanurzeniu we wrzątku i wytarciu do sucha) odcinamy kawałki pańskiej skórki o wymiarach 2x2 cm.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl