GotowaniePrzepisyZapomnij o czerstwym pieczywie. Dzięki tym radom zawsze będzie świeże

    Zapomnij o czerstwym pieczywie. Dzięki tym radom zawsze będzie świeże

    Zapomnij o czerstwym pieczywie. Dzięki tym radom zawsze będzie świeże
    Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
    1 / 6

    Warto wiedzieć

    Obraz
    © Shutterstock.com

    Świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką to doskonały przepis na udany dzień. Co zrobić, by pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wystarczy poznać kilka prostych zasad. Bochenek nie wyschnie ani nie spleśnieje.

    2 / 6

    Dobry chlebak

    Obraz
    © Shutterstock.com

    Czerstwienie to naturalny proces. Jednak możemy go spowolnić. Pieczywo należy trzymać w zamykanym pudełku lub w papierowej torbie. Wybierając chlebak, zwróć uwagę, by był wykonany z naturalnego drewna, a nie z plastiku czy metalu. Chleb potrzebuje również odpowiedniego poziomu wilgotności. W tym celu warto raz na 2-3 dni włożyć do pojemnika połówkę jabłka. Po przyniesieniu pieczywa do domu, wyjmij je z foliowego worka. Bez dostępu powietrza spleśnieje.

    3 / 6

    Lniany woreczek

    Obraz
    © Fotolia

    Innym sprawdzonym sposobem na przechowywanie pieczywa są lniane woreczki. Można je kupić m.in. na lokalnych targach lub w internetowych sklepach. W odróżnieniu od toreb plastikowych, pozwalają wypiekom dłużej zachować świeżość.

    4 / 6

    Bez pleśni

    Obraz
    © 123RF.COM

    Aby uniknąć pleśni, przecieraj chlebak raz w tygodniu wodą z octem. Skutecznym sposobem zapobiegania pleśni jest mrożenie. Czynnikiem spowalniającym pleśnienie jest także zwiększenie kwasowości. Zakwaszenie chleba, np. przy użyciu naturalnego zakwasu, spowalnia proces pleśnienia, chociaż nie hamuje go zupełnie. Z powodzeniem sprawdzi się również suszenie. Jeśli zatem pieczywo wyschnie, a nie spleśnieje, nie oznacza to, że dodano do niego "chemii". Również pieczywo cukiernicze, np. sucharki, pierniki, herbatniki, słomka ptysiowa, bezy, jest nieatrakcyjne dla pleśni, ponieważ zawiera mało wody.

    5 / 6

    Pieczywo nie lubi chłodu

    Obraz
    © iStock.com

    Świeży chleb nie lubi chłodu! Mrożenie to jedyny moment, kiedy powinniśmy używać niskich temperatur do przechowywania pieczywa. Trzymanie go w lodówce to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez większość z nas. Pieczywo najszybciej czerstwieje właśnie w temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w tzw. temperaturze pokojowej - między 18-22 stopni.

    6 / 6

    A co jeśli sczerstwieje?

    Obraz
    © Shutterstock.com

    Jeśli zapomnisz schować bułki do chlebaka lub przykryć je ściereczką, staną się twarde. Można jednak je uratować. Wystarczy zmoczyć lekko wodą lub wodą z odrobiną mleka i włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Błyskawicznie odzyskają swoją utraconą świeżość. Innym sposobem wykorzystania takiego czerstwego pieczywa jest zrobienie z niego domowej bułki tartej.

    Komentarze (132)