Zatrzymaj lato na talerzu

Latem i jesienią mamy dostęp do wielu świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku są one najzdrowsze i najsmaczniejsze. Dlatego warto wykorzystać je w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele smacznych i pożywnych dań.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Latem i jesienią mamy dostęp do wielu świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku są one najzdrowsze i najsmaczniejsze. Dlatego warto wykorzystać je w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele smacznych i pożywnych dań. Warte polecenia są sałatki – łatwo je przygotować, doskonale nadają się do kulinarnych eksperymentów i improwizacji. Doskonale pasują na obiad czy kolację, zarówno jako przystawka jak i samodzielne danie.

Zdrowie na talerzu

W naszej codziennej diecie, niezależnie od pory roku, powinny znajdować się warzywa i owoce. Są one źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, pektyn, łatwo przyswajalnych cukrów i cennego błonnika. Są w większości lekko strawne oraz niskokaloryczne. Dlatego aby zachować zdrowie i urodę warto jeść je pod każdą postacią. Wybierając owoce i warzywa trzeba zwrócić uwagę czy są świeże i nieuszkodzone.

Pomysł na obiad

Sałatka jest dobrym pomysłem na obiad w upalny dzień. Można się nią naprawdę najeść. Nie musi pełnić roli przystawki do mięsa, którego w ciepłe dni raczej nie mamy jeść ani przygotowywać. Teraz możemy do woli sięgać po kalafior, fasolkę szparagową czy bób.

Jeśli mamy ochotę na obiad w 100% wegetariański, dobrym wyborem może okazać się sałatka z bobu. Bardzo łatwo można ją przygotować. Jej składnikami są bób, jogurt, czosnek.

Sałatka z bobu

1 kg bobu;
kubeczek jogurtu naturalnego;
1 lub 2 ząbki czosnku;
pieprz, sól

Bób ugotowany w osolonej wodzie, obrany ze skórek. Rozgnieciony czosnek dodajemy do jogurtu naturalnego. Na koniec solimy i pieprzymy.

Bób jest cennym źródłem błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego, a także wielu witamin: B1, B2, PP, C i prowitamniny A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. Ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g.

Latem warto sięgać po kalafior. Zawiera : sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Jest niskokaloryczny, w 100 g ma tylko 20 kcal, dlatego osoby dbające o linię mogą go jeść bez wyrzutów sumienia.

Sałatka z kalafiora

kalafior;
jajka;
majonez;
sól,pieprz;
można dodać pomidory, ogórki
Gotowanego kalafiora pokroić na części, dodać pokrojone jajka, (ewentualnie także pokrojonego pomidora, ogórka) sól, pieprz.

Wybrane dla Ciebie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟