GotowaniePrzepisyZatrzymaj lato na talerzu

Zatrzymaj lato na talerzu

Zatrzymaj lato na talerzu
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
31.08.2010 14:43, aktualizacja: 31.08.2010 22:42

Latem i jesienią mamy dostęp do wielu świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku są one najzdrowsze i najsmaczniejsze. Dlatego warto wykorzystać je w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele smacznych i pożywnych dań.

Latem i jesienią mamy dostęp do wielu świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku są one najzdrowsze i najsmaczniejsze. Dlatego warto wykorzystać je w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele smacznych i pożywnych dań. Warte polecenia są sałatki – łatwo je przygotować, doskonale nadają się do kulinarnych eksperymentów i improwizacji. Doskonale pasują na obiad czy kolację, zarówno jako przystawka jak i samodzielne danie.

Zdrowie na talerzu

W naszej codziennej diecie, niezależnie od pory roku, powinny znajdować się warzywa i owoce. Są one źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, pektyn, łatwo przyswajalnych cukrów i cennego błonnika. Są w większości lekko strawne oraz niskokaloryczne. Dlatego aby zachować zdrowie i urodę warto jeść je pod każdą postacią. Wybierając owoce i warzywa trzeba zwrócić uwagę czy są świeże i nieuszkodzone.

Pomysł na obiad

Sałatka jest dobrym pomysłem na obiad w upalny dzień. Można się nią naprawdę najeść. Nie musi pełnić roli przystawki do mięsa, którego w ciepłe dni raczej nie mamy jeść ani przygotowywać. Teraz możemy do woli sięgać po kalafior, fasolkę szparagową czy bób.

Jeśli mamy ochotę na obiad w 100% wegetariański, dobrym wyborem może okazać się sałatka z bobu. Bardzo łatwo można ją przygotować. Jej składnikami są bób, jogurt, czosnek.

Sałatka z bobu

1 kg bobu;
kubeczek jogurtu naturalnego;
1 lub 2 ząbki czosnku;
pieprz, sól

Bób ugotowany w osolonej wodzie, obrany ze skórek. Rozgnieciony czosnek dodajemy do jogurtu naturalnego. Na koniec solimy i pieprzymy.

Bób jest cennym źródłem błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego, a także wielu witamin: B1, B2, PP, C i prowitamniny A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. Ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g.

Latem warto sięgać po kalafior. Zawiera : sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Jest niskokaloryczny, w 100 g ma tylko 20 kcal, dlatego osoby dbające o linię mogą go jeść bez wyrzutów sumienia.

Sałatka z kalafiora

kalafior;
jajka;
majonez;
sól,pieprz;
można dodać pomidory, ogórki
Gotowanego kalafiora pokroić na części, dodać pokrojone jajka, (ewentualnie także pokrojonego pomidora, ogórka) sól, pieprz.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także