Zawiało chłodem...

Jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia naszej kuchni, bez którego nie sposób wyobrazić sobie funkcjonowanie współczesnej rodziny. Lodówka, czy chłodziarko-zamrażarka to miejsce, do którego zaglądamy kilkanaście razy dziennie, a zatem nie bez znaczenia jest to, co możemy w niej znaleźć.

Zawiało chłodem...
Źródło zdjęć: © Electrolux

Jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia naszej kuchni, bez którego nie sposób wyobrazić sobie funkcjonowanie współczesnej rodziny. Lodówka, czy chłodziarko-zamrażarka to miejsce, do którego zaglądamy kilkanaście razy dziennie, a zatem nie bez znaczenia jest to, co możemy w niej znaleźć.

Lodówka stworzona została w 1914 przez Florence Parpart, jednak pierwsze rozwiązania chłodzące jedzenie stosowali już sami Wikingowie. We wnętrzu własnego domu, z dala od ogniska, wykopywali głęboki dół, na dno którego wrzucali lód lub śnieg. Kiedy dół był pełen jedzenia, przysypywali go warstwą ziemi. Zabezpieczone w ten sposób mięso było świeże jeszcze przez wiele miesięcy po zakończeniu zimy. Współczesne chłodziarki zaś nie tylko w niczym nie przypominają wikingowych wynalazków, to jeszcze wyposażone są w nowoczesne akcesoria i systemy chłodzenia. Coraz częściej dzisiaj w naszych domach stoją chłodziarki z telewizorami w drzwiach, kostkarkami, wymiennymi panelami dekoracyjnymi, a nawet z drzwiami w oryginalnym kolorze lakieru Ferrari...

Duża czy mała

Kiedy decydujemy się na wymianę dotychczasowej chłodziarki, co jak się często jeszcze, zdarza robimy po zdecydowanie zbyt wielu latach, stajemy w sklepie i nie wiemy, na co się zdecydować. Wybór jest tak ogromny, że przed wycieczką na zakupy, należy się dobrze do tej wyprawy i decyzji o zakupie przygotować. Najważniejsze kryterium to nasza rodzina, a konkretnie liczba domowników, która będzie z chłodziarki korzystać. Osobie mieszkającej samotnie i do tego nie należącej do mistrzów kuchni wystarczy mała lodówka sięgająca wysokością linii szafek kuchennych. W takim urządzeniu wystarczy kilka półek na podstawowe produkty żywnościowe i mały jednokomorowy zamrażalnik, w którym znając zwyczaje gospodarza najczęściej znajdziemy mrożoną pizzę lub lód do drinków.

Rodzinie dwu- lub trzyosobowej potrzebna już będzie wysoka chłodziarka z oddzielnie otwieraną częścią zamrażarki (z 2 lub 3 szufladami). W takim urządzeniu powinno znaleźć się miejsce na ulubione smakołyki wszystkich domowników, napoje, produkty o dłuższym terminie przechowywania, zaś w części zamrażarki - zapasy mięsa lub warzyw.

Z kolei w dużej kilku pokoleniowej rodzinie albo w domu, w którym gospodarze są prawdziwymi smakoszami i często wydają przyjęcia, z pewnością idealnie sprawdzi się dwudrzwiowa chłodziarka typu Side-by-Side o podwójnej szerokości, w której za jednymi drzwiami kryje się tradycyjna lodówka, za drugimi zaś imponująca zamrażarka. Ogólnie przyjęło się zarówno wśród producentów sprzętu AGD, jak i ich klientów, że minimalna pojemność przypadająca na jednego domownika to ok. 60 litrów. Zatem warto przed zakupem odpowiedniej pojemności chłodziarki, dokonać małych przeliczeń, by nie kupować sprzętu o zbyt dużej pojemności, a potem płacić wysokich rachunków za zużycie energii w w połowie pustej lodówce.

Oprócz wielkości chłodziarki, czynnikiem decydującym o jej zakupie powinna być też jej funkcjonalność, czyli zakres możliwości przechowywania naszych smakołyków na półkach. Im bardziej urozmaicone menu preferujemy i im chętniej sami gotujemy, tym bardziej musimy na to przygotować nasz sprzęt do przechowywania i chłodzenia żywności. Dlatego bardzo ważne są wszelkiego rodzaju ruchome systemy do aranżacji wnętrza chłodziarki – składane, ruchome półki, dodatkowe pojemniki, balkoniki na drzwi z możliwością regulacji ich wysokości, przezroczyste szuflady, koszyki do przechowywania butelek w poziomie i przegródki na drzwiach uniemożliwiające przewrócenie się pionowo stojących butelek i pojemników. Im więcej tego typu akcesoriów, tym bardziej „mobilna” i funkcjonalna staje się nasza chłodziarka, ponieważ dostosowuje się ona niemal na bieżąco do określonych potrzeb domowników. Systemy dla wymagających

Przy codziennym przechowywaniu produktów w naszej chłodziarce musimy jednak przede wszystkim pamiętać o odpowiednim ich rozmieszczeniu na półkach. W dużych przezroczystych szufladach na samym dole trzymamy zwykle warzywa i owoce, z kolei na pierwszej z dołu półce produkty wymagające stosunkowo najniższej temperatury, czyli mięso i ryby. Potem, kolejno do góry, wraz ze stopniowym wzrostem temperatury w chłodziarce, przechowujemy sery i nabiał, wyżej – wędliny, jeszcze wyżej ciasta, a na najwyższej półce, na której jest najwyższa temperatura – jajka, musztardę itp.

We właściwym rozlokowaniu produktów w chłodziarce bardzo pomocne są wszelkie symboliczne rysunki umieszczone na ściankach, które podpowiadają, gdzie, co najlepiej postawić oraz specjalny tzw. kalendarz zamrażania – umieszczony na wewnętrznych drzwiach zamrażarki rysunkowy przewodnik, określający jak długo możemy przechowywać w danej temperaturze poszczególne produkty. Oprócz tych niemal podstawowych dziś funkcji wiele z chłodziarek posiada jeszcze dodatkowe rozwiązania, które nie tylko ułatwiają nam życie, ale czasem pozwalają oszczędzić czas i pieniądze. Do najczęściej spotykanych należą:

  1. system No Frost, czyli system stałego, automatycznego rozmrażania się chłodziarki (a w niektórych modelach, również zamrażarki); dzięki temu rozwiązaniu na ściankach i na produktach nie osadza się szron i lód;
    1. powłoka antybakteryjna AgION, która pozwala na utrzymanie w chłodziarce najwyższego poziomu higieny, a to wszystko za sprawą mikroskopijnych cząsteczek srebra, które tworzą barierę zabezpieczającą przed grzybami, pleśnią i bakteriami;
    2. system strefowego przechowywania – czyli podział zamrażarki na strefę suchą utrzymującą wilgotność ok. 50%, strefę wilgotną – o wilgotności na poziomie 90% i komorę „zero” o temperaturze bliskiej 0°C, gdzie przechowywane produkty dłużej utrzymują świeżość.

Oprócz tego typu wydawałoby się podstawowych udogodnień w naszych chłodzącym sprzęcie AGD, możemy spotkać modele, które można by określić mianem klasy delux. Są one bowiem zwykle wyposażone w dodatkowe akcesoria, takie jak na przykład telewizor w drzwiach, kostkarka do lodu, która nie tylko wsypuje do szklanki lód w kostkach, ale i rozdrobniony lub wlewa schłodzoną wodę do picia. Obudowy tego typu ekskluzywnego sprzętu również bywają zaskakujące – zdarzają się drzwi, na których można pisać specjalnym zmywalnym mazakiem lub takie z barwną fototapetą, którą można wymieniać w dowolnym momencie i w ten sposób odświeżać wygląd całego wnętrza.

Chłodziarka, choć jest tak oczywistym i niezastąpionym elementem wyposażenia naszej kuchni, wcale nie musi być banalna. Jeśli dobrze zapoznamy się z ofertą dostępnego na rynku sprzętu chłodzącego, z pewnością znajdziemy dla siebie model, który nie tylko zaspokoi oczekiwania całej naszej rodziny, to jeszcze ułatwi nam życie.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)