Zdrowa, tania i polska kasza. Gryczanka pomoże nie tylko na chorobę trzewną
Tuż obok ziemniaków i ryżu kasze to popularne dodatki do dań obiadowych. Są niskokaloryczne, pomagają oczyścić organizm z toksyn i zawierają mnóstwo cennych mikroelementów. Oprócz popularnej i modnej kaszy jaglanej, do łask wraca kasza gryczana. O właściwości tego produktu padło pytanie w programie "Milionerzy", które zaprzepaściło szansę na wygranie 125 tysięcy złotych. Zdradzamy, dlaczego regularnie warto jeść ten niedrogi przysmak.
Mnóstwo smaku bez glutenu
Krzysztof Krawczyk, który świetnie radził sobie od początku programu, nie sprostał zagadnieniu z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania. Na pytanie Huberta Urbańskiego, którą z kasz poleca się spożywać przy chorobie trzewnej, został wybity z szybkiego rytmu odpowiadania. Chcąc zawalczyć o ćwierć miliona złotych, poprosił o pomoc publiczność, wykorzystując pierwsze koło ratunkowe. Spośród czterech opcji odpowiedzi, większość widzów w studiu wybrała "kaszę manną". Uczestnik sugerował się nie tylko tą podpowiedzią, ale także doświadczeniami wychowawczymi. Przy małych dzieciach często z żoną podawali kaszę manną, która pomagała przy problemach żołądka. Niestety, takie rozumowanie było niepoprawne, bo choroba trzewna to inaczej celiakia, czyli zaburzenia trawienia związane z nietolerancją glutenu. A kasza gryczana polecana jest właśnie w diecie bezglutenowej. To jednak niejedyne jej prozdrowotne właściwości. Więcej w dalszej części artykułu.
Witaminowa bomba
Kasza gryczana nie musi kojarzyć się jedynie z nieciekawym daniem w wojskowym stylu. Można zrobić z niej pyszne zapiekanki, nafaszerować pierogi czy podać na słodko. Spośród wszystkich kasz ma najwięcej właściwości odżywczych. Wyróżnia ją spora ilość witaminy B1 i B2. Biorąc pod uwagę cały zestaw kasz, właśnie gryczana zawiera też najwięcej magnezu. Specjaliści stwierdzili przy tym, że gryka pełna jest witaminy B17, która ma silne właściwości antynowotworowe.
Energia i zdrowe tłuszcze
Kaszę gryczaną dzieli się na paloną i niepaloną. Jednak ta pierwsza jest bogatsza nie tylko w wartości energetyczne, ale także łatwo przyswajalne białko oraz węglowodany i nieznacznie uboższa w tłuszcz. Warto zaznaczyć, że są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pomoc dla układu trawiennego
W kaszy gryczanej znajdziemy dużą ilość błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy i jest pomocny w problemach z zaparciami. Pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości po posiłku, a tym samym zmniejsza ochotę na niezdrowe przekąski i wspomaga proces odchudzania.