GotowaniePrzepisyZdrowa, tania i polska kasza. Gryczanka pomoże nie tylko na chorobę trzewną

Zdrowa, tania i polska kasza. Gryczanka pomoże nie tylko na chorobę trzewną

Zdrowa, tania i polska kasza. Gryczanka pomoże nie tylko na chorobę trzewną
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Pomorska

Tuż obok ziemniaków i ryżu kasze to popularne dodatki do dań obiadowych. Są niskokaloryczne, pomagają oczyścić organizm z toksyn i zawierają mnóstwo cennych mikroelementów. Oprócz popularnej i modnej kaszy jaglanej, do łask wraca kasza gryczana. O właściwości tego produktu padło pytanie w programie "Milionerzy", które zaprzepaściło szansę na wygranie 125 tysięcy złotych. Zdradzamy, dlaczego regularnie warto jeść ten niedrogi przysmak.

1 / 4

Mnóstwo smaku bez glutenu

Obraz
© screen z programu "Milionerzy"

Krzysztof Krawczyk, który świetnie radził sobie od początku programu, nie sprostał zagadnieniu z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania. Na pytanie Huberta Urbańskiego, którą z kasz poleca się spożywać przy chorobie trzewnej, został wybity z szybkiego rytmu odpowiadania. Chcąc zawalczyć o ćwierć miliona złotych, poprosił o pomoc publiczność, wykorzystując pierwsze koło ratunkowe. Spośród czterech opcji odpowiedzi, większość widzów w studiu wybrała "kaszę manną". Uczestnik sugerował się nie tylko tą podpowiedzią, ale także doświadczeniami wychowawczymi. Przy małych dzieciach często z żoną podawali kaszę manną, która pomagała przy problemach żołądka. Niestety, takie rozumowanie było niepoprawne, bo choroba trzewna to inaczej celiakia, czyli zaburzenia trawienia związane z nietolerancją glutenu. A kasza gryczana polecana jest właśnie w diecie bezglutenowej. To jednak niejedyne jej prozdrowotne właściwości. Więcej w dalszej części artykułu.

2 / 4

Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF.COM

Kasza gryczana nie musi kojarzyć się jedynie z nieciekawym daniem w wojskowym stylu. Można zrobić z niej pyszne zapiekanki, nafaszerować pierogi czy podać na słodko. Spośród wszystkich kasz ma najwięcej właściwości odżywczych. Wyróżnia ją spora ilość witaminy B1 i B2. Biorąc pod uwagę cały zestaw kasz, właśnie gryczana zawiera też najwięcej magnezu. Specjaliści stwierdzili przy tym, że gryka pełna jest witaminy B17, która ma silne właściwości antynowotworowe.

3 / 4

Energia i zdrowe tłuszcze

Obraz
© Fotolia

Kaszę gryczaną dzieli się na paloną i niepaloną. Jednak ta pierwsza jest bogatsza nie tylko w wartości energetyczne, ale także łatwo przyswajalne białko oraz węglowodany i nieznacznie uboższa w tłuszcz. Warto zaznaczyć, że są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.

4 / 4

Pomoc dla układu trawiennego

Obraz
© 123RF.COM

W kaszy gryczanej znajdziemy dużą ilość błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy i jest pomocny w problemach z zaparciami. Pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości po posiłku, a tym samym zmniejsza ochotę na niezdrowe przekąski i wspomaga proces odchudzania.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)