Karczoch
W Polsce mało popularny, ale na południu Europy karczoch i jego zbawienny wpływ na pracę układu pokarmowego znany jest od dawna. To zasługa przede wszystkim dwóch składników - cynaryny i inuliny. Cynaryna usprawnia proces trawienia i znacznie przyspiesza metabolizm, kontroluje także hormony regulujące poziom cukru we krwi. Z kolei inulina pomaga w odchudzaniu, ponieważ podobnie jak błonnik, wiąże wodę i pod jej wpływem pęcznieje w żołądku. Dzięki temu na długo zapewnia uczucie sytości.
Z liści karczocha można przygotować gorzki odwar, który stosuje się jako środek na trawienie i oczyszczenie wątroby. Możemy użyć nawet tych zewnętrznych, które zwykle odcinamy, bo są niejadalne. Wrzucamy kilkanaście posiekanych liści do pół litra wrzątku. Gotujemy przez 10-15 minut, po czym odstawiamy całość do przestygnięcia. Suszone liście karczocha kupimy też w sklepach zielarskich.