Magda Gessler i jej przepis na życie

Życie nie jest przykrą koniecznością. Jest cudownym, niepowtarzalnym darem. Ale sposób, w jaki będziemy je traktować, zależy od nas samych i wcale do tego nie potrzeba milionów na koncie. Wystarczy chcieć i trochę się postarać. Jedzenie doskonale obrazuje całą tę, tyleż prostą, co skuteczną filozofię.

Obraz

Życie nie jest przykrą koniecznością. Jest cudownym, niepowtarzalnym darem. Ale sposób, w jaki będziemy je traktować, zależy od nas samych i wcale do tego nie potrzeba milionów na koncie. Wystarczy chcieć i trochę się postarać. Jedzenie doskonale obrazuje całą tę, tyleż prostą, co skuteczną filozofię. Można napchać brzuch śledziem, pochłanianym z gazety zamiast talerzyka i - można zjeść, napawając się smakiem, zapachem, kształtem, barwą i całym kontekstem, czyniącym z życia Życie. Magda Gessler jest w tym mistrzynią absolutną!

Paella z szafranem z małżami na sztorc, miodowy chłodnik z melona z kolendrą, delicje z kaczki w calvadosie, bukiet karmelizowanej marchwi... Już tylko od nazw proponowanych potraw można dostać zawrotu głowy. A to dopiero wstęp do jedynego w swoim rodzaju przewodnika po Życiu przez duże „Ż”, łączącego gotowanie i... wpływ na międzyludzkie relacje. Alchemia kuchni? Jak najbardziej!

Purpura – to pożądanie. To bakłażan, przypominający rozłożyste biodra płodnej kobiety i wielce erotyczna, ciepła figa. Żółty – to kolor zazdrości, „która wypala i jest ostra jak hiszpańskie tapas z żółtych papryczek, żółtych oliwek i anchois”. Zaloty są różowe nie tylko jak „bezy na płatkach róż”, ale też jak łosoś i szynka parmeńska. Perwersja – pomarańczowa i wyuzdana jak kawior z łososia. Miłość, rzecz jasna, czerwona, więc na przykład zupa wiśniowa z kwiatem lipy. Aż po czarną zdradę, reprezentowaną m.in. przez „wrednego kurczaka w czarnych śliwkach i w cynamonie”...

Lecz czarodziejka Magda Gessler jednocześnie mocno stąpa po ziemi. Bo pożądanie pożądaniem, a miłość miłością, lecz same intencje nie wystarczą. Stąd wiele cennych i niezbędnych rad. Jak przechowywać ostrygi? Czym różnią się w smaku bakłażany obrane od nieobranych? Jak „odkrochmalić” frytki?

Dostają Państwo do ręki oryginalną książkę kucharską, praktyczny poradnik psychologiczny i... album z dziełami sztuki w jednym! I nie chodzi tylko o reprodukcje obrazów samej autorki, absolwentki Akademii w Madrycie. W wielkim zbliżeniu na fotografii nawet zwykły widelec wygląda jak muzealna królewska korona, awangardowych kształtów warzyw nie powstydziłby się Picasso, a dwie, nałożone na siebie i rozkrojone „baby nasączony rumem” są niczym modernistyczna rzeźba.

ZOBACZ TEŻ:

EWA WACHOWICZ UWIELBIA GOTOWAĆ Bo wszystko, naprawdę wszystko zależy od tego, w jakiej co ułożymy perspektywie i jak spojrzymy. Zarówno na „kurczaka w cieście z białej soli” jak na siebie, swoich bliskich, swoje radości i nieuniknione smutki, które też mogą być piękne i nas wzbogacać.

Magda Gessler

Znana restauratorka, twórczyni ponad 20 polskich restauracji, m.in. warszawskiego Fukiera i Zielnika, poznańskiej Bażanciarni i wrocławskiej jaDki. Studiowała w madryckiej Akademii Sztuk Pięknych. Jej pasją jest malarstwo.

Jako dziecko mieszkała w Bułgarii i zachowała sentyment do smaków bałkańskich. Potem przez wiele lat jej ojczyzną była Hiszpania. Sama jednak przyznaje, że jej ulubione dania pochodzą z Polski.

Magda jest autorką najsmaczniejszych i najładniejszych przedsięwzięć restauracyjnych nad Wisłą, a było ich tyle, że nie zliczę. Jest wybitnym kompozytorem smaków, a zarazem mistrzynią aranżacji zarówno potraw, jak i stołów. Magda to anioł podniebienny.

Piotr Bikont

Znająca świat, obdarzona przez Stwórcę niezwykłą kulinarna intuicją i rzadkim jak białe trufle zmysłem smaku, wkroczyła w restauracyjny biznes niczym Napoleon, burząc dotychczasowy porządek. Wkrótce na zgliszczach poczęły kwitnąć kwiaty. (…) gdyby Magdy Gessler nie było, należałoby ją stworzyć.

Robert Makłowicz

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do pojemnika na proszek. Skończy się problem fetorku
Wsyp do pojemnika na proszek. Skończy się problem fetorku
Cechy, które zdradzają psychopatę. "Są mistrzami manipulacji"
Cechy, które zdradzają psychopatę. "Są mistrzami manipulacji"
Niezwykły list na komendzie. "Ona zaczęła się dusić"
Niezwykły list na komendzie. "Ona zaczęła się dusić"
Ukraiński manicure robi furorę. Lepszy niż tradycyjny french
Ukraiński manicure robi furorę. Lepszy niż tradycyjny french
Można jeść surowe parówki? Eksperci nie mają wątpliwości
Można jeść surowe parówki? Eksperci nie mają wątpliwości
Grażyna Wolszczak została wdową z synkiem. "Moje dziecko mi znalazło chłopaka"
Grażyna Wolszczak została wdową z synkiem. "Moje dziecko mi znalazło chłopaka"
Koszyczki z PRL-u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Koszyczki z PRL-u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Po rumuńsku imię oznacza "pijaną". Nosi je wiele Polek
Po rumuńsku imię oznacza "pijaną". Nosi je wiele Polek
Prosty trik na usunięcie pnia bez koparki. Działa szybko i kosztuje grosze
Prosty trik na usunięcie pnia bez koparki. Działa szybko i kosztuje grosze
Damięcki przeszedł spektakularną metamorfozę. "Należy się Oscar"
Damięcki przeszedł spektakularną metamorfozę. "Należy się Oscar"
Wrzuć jedną tabletkę do odpływu. "Wyżre" cały brud
Wrzuć jedną tabletkę do odpływu. "Wyżre" cały brud
Anna Wendzikowska mówi o wstydzie. "Nawet w samotności nie podziwiamy swojego ciała"
Anna Wendzikowska mówi o wstydzie. "Nawet w samotności nie podziwiamy swojego ciała"