Odchudzanie poprzez dobre połączenia składników
Zamiast się głodzić i cierpieć, spróbujmy po prostu nauczyć się umiejętnie łączyć składniki.
Dieta dobrych połączeń nie zmusza nas do ciągłego liczenia kalorii. Nie będziemy także musieli walczyć z apetytem, ponieważ możemy jeść do syta. Jest to po prostu zdrowy i logiczny sposób planowania posiłków, dzięki któremu dostarczymy organizmowi potrzebnej mu energii, witamin i minerałów.
Zacznijmy od zestawienia skrobi i warzyw. Wbrew powszechnie panującej opinii, skrobia nie tylko nie tuczy, ale w odpowiednich połączeniach może nawet ułatwiać utrzymanie prawidłowej wagi. W połączeniu z niewielkimi ilościami białka zapewnia zaś uczucie sytości na wiele godzin.
Jak w praktyce wygląda takie połączenie? Na kolację zaserwować możemy 1-2 kromki pełnoziarnistego chleba, kilka plasterków chudej szynki lub ryby, np. łososia oraz surówkę.
Tekst: Anna Loska na podst. "Marie Claire"
Białko plus warzywa (świeże lub gotowane)
Drób, ryby, jajka powinny pojawiać się na naszym talerzu tylko w towarzystwie warzyw. Kotlet schabowy nie zaszkodzi, jeśli zjemy go z surówką bez ziemniaków. Białko wywołuje poczucie sytości na długi czas, nie odkładając się przy tym w postaci tkanki tłuszczowej. 30 proc. spożytego białka zużywane jest od razu przez organizm na wysiłek związany z trawieniem pokarmu.
Szybko przetwarzane i spalane przez organizm proteiny w połączeniu z obfitującymi w błonnik warzywami to podstawa diety szczupłego człowieka. Jakie mięso najlepiej wybierać? Chude i pełne odżywczych aminokwasów. Wśród drobiu najlepszy okazuje się indyk i kurczak (pierś oraz noga, ale bez skórki). Kupując wieprzowinę, wybierajmy szynkę, jeśli zaś mamy ochotę na boczek, to postawmy na chudszy kąsek.
Ser plus warzywa (raz dziennie)
Ser, w szczególności żółty, jest dość tłusty. Nie rezygnujmy jednak ze spożywania go, bo to kopalnia składników odżywczych. Oprócz wapnia i białka, znajdziemy w nim witaminy A i D (ważne dla kondycji naszych włosów i paznokci), potas (niezbędny, jeśli w organizmie zatrzymywana jest woda i tworzą się opuchlizny), magnez, żelazo, oraz cynk.
Aby maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw, łączymy go z rukolą, szpinakiem, zielonym groszkiem, grzybami, pomidorami lub sałatą. W ich towarzystwie potas jest o wiele lepiej wchłaniany.
Twaróg (chudy) plus płatki owsiane i cynamon
To smaczna przekąska dla tych, którzy lubią słodkości. Znajdujące się w cynamonie polifenole ograniczają przemianę cukrów w tłuszcz.
Zawarte w płatkach owsianych węglowodany zapewniają na długi czas poczucie sytości, podczas gdy pochodzący również z owsa błonnik przyspiesza przemianę materii. Po takiej przekąsce raczej nie musimy się obawiać, że wskaźnik na wadze podskoczy do góry.
Rośliny strączkowe plus zboża
To genialny mix roślinnych protein oraz roślinnych węglowodanów. Takie danie jest sycące i kaloryczne, ale dzięki dużej zawartości błonnika zostaje bardzo szybko strawione i nie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Białka roślinne są często niedoceniane jako składnik odżywczy, tymczasem są tak samo wartościowe jak mięsne, a przy tym warzywa strączkowe zawierają wiele innych składników i witamin. Bób, fasolę, groch, ciecierzycę, soję oraz soczewicę połączyć można w jednym daniu z gryką, kaszą jaglaną, jęczmienną, pęczakiem, ryżem lub makaronem.
Chleb plus warzywa
Jedzenie chleba nie zaszkodzi naszej sylwetce pod warunkiem, że w trakcie tego samego posiłku nie będziemy spożywać węglowodanów - albo jedno, albo drugie.
Jeśli nie możesz wytrzymać bez chleba, łącz go w posiłkach z warzywami.