Odchudzanie poprzez dobre połączenia składników
Skrobia plus warzywa i białko
Zamiast się głodzić i cierpieć, spróbujmy po prostu nauczyć się umiejętnie łączyć składniki.
Dieta dobrych połączeń nie zmusza nas do ciągłego liczenia kalorii. Nie będziemy także musieli walczyć z apetytem, ponieważ możemy jeść do syta. Jest to po prostu zdrowy i logiczny sposób planowania posiłków, dzięki któremu dostarczymy organizmowi potrzebnej mu energii, witamin i minerałów.
Zacznijmy od zestawienia skrobi i warzyw. Wbrew powszechnie panującej opinii, skrobia nie tylko nie tuczy, ale w odpowiednich połączeniach może nawet ułatwiać utrzymanie prawidłowej wagi. W połączeniu z niewielkimi ilościami białka zapewnia zaś uczucie sytości na wiele godzin.
Jak w praktyce wygląda takie połączenie? Na kolację zaserwować możemy 1-2 kromki pełnoziarnistego chleba, kilka plasterków chudej szynki lub ryby, np. łososia oraz surówkę.
Tekst: Anna Loska na podst. "Marie Claire"