FitnessOdchudzanie poprzez dobre połączenia składników

Odchudzanie poprzez dobre połączenia składników

Odchudzanie poprzez dobre połączenia składników

Zamiast się głodzić i cierpieć, spróbujmy po prostu nauczyć się umiejętnie łączyć składniki.

Dieta dobrych połączeń nie zmusza nas do ciągłego liczenia kalorii. Nie będziemy także musieli walczyć z apetytem, ponieważ możemy jeść do syta. Jest to po prostu zdrowy i logiczny sposób planowania posiłków, dzięki któremu dostarczymy organizmowi potrzebnej mu energii, witamin i minerałów.

Zacznijmy od zestawienia skrobi i warzyw. Wbrew powszechnie panującej opinii, skrobia nie tylko nie tuczy, ale w odpowiednich połączeniach może nawet ułatwiać utrzymanie prawidłowej wagi. W połączeniu z niewielkimi ilościami białka zapewnia zaś uczucie sytości na wiele godzin.

Jak w praktyce wygląda takie połączenie? Na kolację zaserwować możemy 1-2 kromki pełnoziarnistego chleba, kilka plasterków chudej szynki lub ryby, np. łososia oraz surówkę.

Tekst: Anna Loska na podst. "Marie Claire"

1 / 6

Białko plus warzywa (świeże lub gotowane)

Obraz
© 123RF

Drób, ryby, jajka powinny pojawiać się na naszym talerzu tylko w towarzystwie warzyw. Kotlet schabowy nie zaszkodzi, jeśli zjemy go z surówką bez ziemniaków. Białko wywołuje poczucie sytości na długi czas, nie odkładając się przy tym w postaci tkanki tłuszczowej. 30 proc. spożytego białka zużywane jest od razu przez organizm na wysiłek związany z trawieniem pokarmu.

Szybko przetwarzane i spalane przez organizm proteiny w połączeniu z obfitującymi w błonnik warzywami to podstawa diety szczupłego człowieka. Jakie mięso najlepiej wybierać? Chude i pełne odżywczych aminokwasów. Wśród drobiu najlepszy okazuje się indyk i kurczak (pierś oraz noga, ale bez skórki). Kupując wieprzowinę, wybierajmy szynkę, jeśli zaś mamy ochotę na boczek, to postawmy na chudszy kąsek.

2 / 6

Ser plus warzywa (raz dziennie)

Obraz
© 123RF

Ser, w szczególności żółty, jest dość tłusty. Nie rezygnujmy jednak ze spożywania go, bo to kopalnia składników odżywczych. Oprócz wapnia i białka, znajdziemy w nim witaminy A i D (ważne dla kondycji naszych włosów i paznokci), potas (niezbędny, jeśli w organizmie zatrzymywana jest woda i tworzą się opuchlizny), magnez, żelazo, oraz cynk.

Aby maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw, łączymy go z rukolą, szpinakiem, zielonym groszkiem, grzybami, pomidorami lub sałatą. W ich towarzystwie potas jest o wiele lepiej wchłaniany.

3 / 6

Twaróg (chudy) plus płatki owsiane i cynamon

Obraz
© 123RF

To smaczna przekąska dla tych, którzy lubią słodkości. Znajdujące się w cynamonie polifenole ograniczają przemianę cukrów w tłuszcz.

Zawarte w płatkach owsianych węglowodany zapewniają na długi czas poczucie sytości, podczas gdy pochodzący również z owsa błonnik przyspiesza przemianę materii. Po takiej przekąsce raczej nie musimy się obawiać, że wskaźnik na wadze podskoczy do góry.

4 / 6

Rośliny strączkowe plus zboża

Obraz
© 123RF

To genialny mix roślinnych protein oraz roślinnych węglowodanów. Takie danie jest sycące i kaloryczne, ale dzięki dużej zawartości błonnika zostaje bardzo szybko strawione i nie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Białka roślinne są często niedoceniane jako składnik odżywczy, tymczasem są tak samo wartościowe jak mięsne, a przy tym warzywa strączkowe zawierają wiele innych składników i witamin. Bób, fasolę, groch, ciecierzycę, soję oraz soczewicę połączyć można w jednym daniu z gryką, kaszą jaglaną, jęczmienną, pęczakiem, ryżem lub makaronem.

5 / 6

Chleb plus warzywa

Obraz
© 123RF

Jedzenie chleba nie zaszkodzi naszej sylwetce pod warunkiem, że w trakcie tego samego posiłku nie będziemy spożywać węglowodanów - albo jedno, albo drugie.

Jeśli nie możesz wytrzymać bez chleba, łącz go w posiłkach z warzywami.

6 / 6

Wakacyjny detoks organizmu

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (15)