Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego dnia bez czegoś słodkiego. Tymczasem naukowcy sporządzili listę produktów, które powinny na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Stanowią doskonałą profilaktykę zdrowotną, która pomoże nam zaoszczędzić czas i energię. Poznajcie ich unikalne właściwości.
Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego dnia bez czegoś słodkiego. Tymczasem naukowcy sporządzili listę produktów, które powinny na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Stanowią doskonałą profilaktykę zdrowotną, która pomoże nam zaoszczędzić czas i energię. Poznajcie ich unikalne właściwości.
Szpinak
Już czas docenić cenne właściwości tego zielonego warzywa. Szpinak jest doskonałym budulcem naszych mięśni, bogatym źródłem kwasów omega-3 i kwasu foliowego, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru mózgu i osteoporozy. Zawiera także dużo luteiny, która chroni przed pojawiającym się z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej.
Badania wykazały, że spożywanie jednej szklanki surowego szpinaku dziennie pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka skóry. Liście szpinaku nie tylko słyną z właściwości antynowotworowych, ale chronią także przed miażdżycą. Do swojej diety powinny go włączyć osoby zestresowane. Dlaczego? Jest bardzo dobrym źródłem potasu i magnezu.
(ms/mtr), kobieta.wp.pl
Jogurt naturalny
Najlepszym wyborem na lekką przekąskę będzie jogurt naturalny, zawierający mleko i żywe kultury bakterii, które wspomagają pracę jelit. Niskokaloryczny jogurt jest bogatym źródłem wapnia, który nie tylko wzmacnia kości i zęby, ale odpowiada także za prawidłową pracę mięśni, serca i układu nerwowego. Zawiera też łatwo przyswajalne białko, błonnik i witaminy. Dba o układ odpornościowy i pomaga zapobiegać nowotworom. Może być także doskonałym antidotum na kortyzol, który zwalania metabolizm.
Pomidory
Dlaczego warto jeść codziennie pomidory? Mają mnóstwo witamin, minerałów i antyutleniaczy. Dzięki zawartości witaminy C te niskokaloryczne warzywa wzmacniają odporność. Pomidory są bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi. Choć nie brakuje w nich także magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, manganu i kobaltu. Zawierają również duże ilości błonnika, który poprawia trawienie i redukuje zaparcia.
Pomidor jest doskonałym źródłem likopenu - jednego z najsilniejszych antyoksydantów, który neutralizuje wolne rodniki. Badania naukowców potwierdzają korzystny wpływ likopenu na kondycję skóry: opóźnia proces starzenia, przywraca sprężystość oraz zwiększa naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca, rozwojowi miażdżycy, nowotworom i zwyrodnieniom plamki żółtej.
Marchew
Większość czerwonych, żółtych i pomarańczowych warzyw zawierają karotenoidy, które w szerokim zakresie redukują nowotwory złośliwe, a także zmniejszają ryzyko stanów zapalnych i chorób, takich jak astma czy reumatoidalne zapalenie stawów. Marchew to bogactwo przeciwutleniaczy oraz beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Pomagają one walczyć z takimi chorobami, jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Zawarta w warzywie luteina zwiększa gęstość plamki żółtej, co daje lepszą ochronę siatkówki.
Marchew stosuje się także w zaburzeniach przemiany materii, niedożywieniu, niedokrwistości, zapaleniu dróg moczowych, pomocniczo w chorobie wieńcowej, cukrzycy i miażdżycy. Ponadto reguluje ona metabolizm komórkowy, leczy niestrawność, zapobiega zaparciom i przedwczesnemu starzeniu, a także chroni przed nowotworami. Doskonale wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Prozdrowotne właściwości marchewki są nieocenione - zwana jest naturalnym uzdrowicielem.
Jagody
Jagody mają wiele cennych przeciwutleniaczy, które redukują ryzyko raka, cukrzycy i demencji. Badania wykazały, że jagody są bogate w błonnik oraz witaminy A i C, które wzmacniają układ sercowo-naczyniowy.
Pomagają nie tylko w odchudzaniu (przyspieszają przemianę materii), ale przede wszystkim zapobiegają nowotworom i skutecznie walczą z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Zawierają mnóstwo witamin, kwasy organiczne polifenole oraz antyoksydanty, które zapobiegają chorobom siatkówki oka. Znajdujące się w nich są glikozydy flawonowe chronią oczy przed działaniem wolnych rodników. Natomiast antocyjany zwiększają drożność i elastyczność naczyń krwionośnych oraz poprawiają mikrokrążenie w gałce ocznej.
Czarna fasola
Wszystkie odmiany fasoli są dobre dla naszego serca, ale nic tak nie zwiększa mocy mózgu jak czarna fasola. Te cenne właściwości zawdzięcza antocyjanom, przeciwutleniającym związkom, które skutecznie poprawiają funkcjonowanie mózgu.
Badania opublikowane w Journal of American College of Nutrition dowiodły, że osoby często spożywające fasolę mają niższe ryzyko wystąpienia otyłości. Ponadto zapobiega ona chorobom serca i nadciśnieniu, a dzięki zawartości lecytyny poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Fasola nie tylko zawiera cenny błonnik, ale nie brakuje w niej także białka i żelaza, które pomagają w budowie mięśni, regulują trawienie i spalają tłuszcz. Dlaczego jeszcze powinna na stałe zagości w naszym menu? Jest niskokaloryczna i szybko zaspokaja głód.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są bogate w białko, błonnik, polifenole i zdrowe dla serca tłuszcze. Badania wykazały, że spożywanie garści orzechów w ciągu dnia (np. jako przekąski między posiłkami) może pomóc pozbyć się dodatkowych kilogramów i zapobiec chorobom serca. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. W składzie orzechów włoskich znajdziemy także L-argininę, substancję, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Można je jeść zamiennie z rybami. Bo orzechy włoskie redukują prawdopodobieństwo zachorowania na raka, chronią układ krążenia, leczą żylaki i hemoroidy, działają antybakteryjnie oraz poprawiają kondycję skóry.
Owies
Owsianka jest doskonałym wyborem na śniadanie, ponieważ dodaje nam energii, skutecznie hamuje łaknienie i zapewnia uczucie sytości. Jej prozdrowotne właściwości i wysoka wartość odżywcza znane są od dawna. Nie bez powodu określa się ją śniadaniem mistrzów. Badania opublikowane w czasopiśmie Obesity wykazały, że dieta urozmaicona zwiększoną ilością błonnika pomaga w redukowaniu tłuszczu trzewnego.
Naukowcy potwierdzają, że owsianka chroni przed chorobami serca i nowotworami. Ostanie badania wykazały, że jest źródłem wyjątkowych związków chemicznych, które mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Występujący w owsie beta-glukan obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega chorobom serca. Okazało się, że nie tylko wysoka zawartość błonnika jest głównym atutem tego zboża. Naukowcy dowiedli, że owies jest jedynym źródłem awentramidów, substancji o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, które redukują ryzyko ataków serca i udaru mózgu.
Tekst na podst. Yahoo.com (ms)/(mtr), kobieta.wp.pl