FitnessZielone warzywa, które mogą uratować twoje życie

Zielone warzywa, które mogą uratować twoje życie

Zielone warzywa, które mogą uratować twoje życie

Chcesz ocalić swoje życie? Nie wierzysz, że istnieje cudowny lek? Chemiczne środki nie będą ci potrzebne, jeśli odkryjesz moc zielonych warzyw. To one są bogatym źródłem witamin A, B i K, niezbędnych minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas i magnez, a także przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem.

Chcesz ocalić swoje życie? Nie wierzysz, że istnieje cudowny lek? Chemiczne środki nie będą ci potrzebne, jeśli odkryjesz moc zielonych warzyw. To one są bogatym źródłem witamin A, B i K, niezbędnych minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas i magnez, a także przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem. Zielone warzywa zawierają naturalne związki fitochemiczne, które zapobiegają stwardnieniom tętnic oraz redukują stany zapalne. Unikalne połączenie witamin, minerałów, antyoksydantów i związków fitochemicznych w tych warzywach sprawia, że pełnią one funkcję detoksacyjną, usuwają wolne rodniki i odbudowują uszkodzoną strukturę DNA. Doskonale hamują powstawanie i rozwój komórek nowotworowych. Co więcej, zielone warzywa przywracają jasność umysłu, zapobiegają depresji i zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera. Szczupła sylwetka również jest ich zasługą. Cechuje je niska zawartość węglowodanów i kalorii, a także duża ilość błonnika, który sprawia, że dłużej będziesz czuła się nasycona. Już czas się z
nimi zaprzyjaźnić.

Burak liściowy

Jest źródłem dwóch ważnych przeciwutleniaczy: kwasu syryngowego i kemferolu. Kwas syryngowy wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwutleniające oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Natomiast kemferol chroni komórki przed powodującymi nowotwory toksynami, redukuje stan zapalny oraz zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy i chorób przewlekłych. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwgrzybicze. Buraki polecane są w leczeniu chorób wątroby. Łagodzą objawy zgagi i nadkwaśności, przyspieszają metabolizm i wspomagają naturalną odporność organizmu.

(ms)/(mtr), kobieta.wp.pl

1 / 5

Rokietta siewna

Obraz
© 123RF.COM

Roślina ta, zwana inaczej rukolą, jest jednym z zielonych warzyw zawierających dużą ilość azotanów, które poprawiają krążenie. Rukola to także doskonałe źródło flawonoidów - antyoksydantów pomagających skutecznie walczyć z chorobami serca. Dzięki związkom o nazwie glukozynolany, które w organizmie przekształcane są w izotiocyjaniany, chroni przed powstawaniem nowotworów. Swoje działanie bakteriobójcze zawdzięcza bogactwu aminokwasów siarkowych. Ostatnie badania wykazały, że może również zapobiegać chorobom wrzodowym. Ponadto jest niskokaloryczna, lekkostrawna i sycącą. Poprawia perystaltykę jelit, ułatwia trawienie, zwiększa odporność i zapobiega anemii.

2 / 5

Collard Greens

Obraz
© 123RF.COM

Ta odmiana kapusty warzywnej najlepiej ze wszystkich zielonych warzyw liściastych wiąże kwasy żółciowe, co pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a nawet chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów. Zawiera także związki fitochemiczne, które biorą udział w oczyszczaniu organizmu. Ponadto wspomaga trawienie, rozkłada toksyny w wątrobie, zapobiega anemii oraz leczy choroby stawów.

3 / 5

Kapusta właściwa chińska

Obraz
© 123RF.COM

Jest najlepszym źródłem potasu, który pomaga budować mięśnie i utrzymywać niskie ciśnienie krwi. To także bogactwo witaminy A, która wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa aktywność białych ciałek krwi oraz pobudza reakcję organizmu na toksyny. Jak każda kapusta, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

4 / 5

Jarmuż

Obraz
© 123RF.COM

Jest głównym źródłem związków zwanych glukozynolanami, które wiodą prym w walce z rakiem, m.in. piersi, płuc i żołądka. Podobnie jak burak zawiera kemferol, który zdaniem naukowców chroni serce, obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia kości, zmniejsza stan zapalny, a także redukuje ryzyko wystąpienia nowotworów. Jarmuż jest także bogaty w luteinę i zeaksantynę, które zapobiegają pojawiającym się wraz z wiekiem chorobom oczu.

5 / 5

Rukiew wodna

Obraz
© 123RF.COM

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i obniża poziom trójglicerydów. Szklanka rzeżuchy wodnej (inna nazwa rukwi wodnej) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, która pomaga regulować krzepliwość krwi oraz redukować płytki w ścianie tętnic. Ponadto obniża stan zapalny związany z przewlekłymi chorobami, takimi jak zapalenie stawów. Jej zasługą jest również młody wygląd i dobre samopoczucie.

Warto sięgać także po polskie zamienniki, takie jak kapusta, szpinak, botwina, brokuły, kalafior i brukselka.

(ms)/(mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (20)