10 kroków do idealnego ciała. Co jeść przed sezonem bikini?
None
Lato, a wraz z nim sezon na bikini, zbliża się wielkimi krokami. To ostatni moment, żeby zmienić swoje nawyki żywieniowy i przejść na dietę, która pomoże nam uzyskać idealną figurę. Co zatem jeść, a czego bezwzględnie unikać? Dietetycy z Cosmopolitan przygotowali zestawienie najlepszych dla kobiecej sylwetki produktów.
Po pierwsze: migdały. Możesz je dodać do porannego musli, dorzucić do sałaty albo potraktować jako przekąskę między posiłkami. Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 kwasy, są bardzo zdrowe i sycące. Warto pamiętać, że są nie tylko odżywcze, ale także regulują przemianę materii i zapobiegają odkładaniu się tłuszczów.
Tekst: na podst. cosmopolitan.com (pho/mtr), kobieta.wp.pl
Jajka
Mitem jest stwierdzenie, że można jeść tylko 2-3 jajka tygodniowo. Lekarze przyznają, że zdrowa osoba może jeść jajka codziennie. Według najnowszych badań Światowej Organizacji Zdrowia, zjedzenie około 10 jaj tygodniowo nie jest w stanie zaszkodzić zdrowiu. Są źródłem najwyższej jakości białka, a poza tym mają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Co najbardziej istotne dla osób, którym marzy się szczuplejsza sylwetka - jajka są bardzo dietetyczne. Jedno zawiera minimalne ilości sodu i niecałe 80 kalorii!
Jogurt grecki
To jeden z najlepszych produktów, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie i walkę z dodatkowymi kilogramami. Dostarcza wiele wartościowych składników odżywczych i probiotyków korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość białka w tym jogurcie sprawia, że jest to idealne śniadanie lub przekąska. Poza tym pasuje do wielu innych dań. Świetnie nadaje się jako baza do dressingu czy sos do sałatki. My polecamy jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu.
Owsianka
Idealne śniadanie, po którym długo nie będziesz głodna, więc unikniesz podjadania. Miska owsianki z owocami powinna zapewnić ci uczucie sytości aż do pory lunchu. Warto pamiętać, że potrawy z ziarnem owsa to nie tylko zdrowy i niskokaloryczny posiłek, ale również źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo błonnik zawarty w produktach owsianych świetnie usuwa szkodliwe produkty przemiany materii.
Ciemny chleb
Jeśli chcesz schudnąć, zapomnij o jasnym pieczywie. Jest nie tylko bardzo "zapychające", ale także bardzo szkodliwe. Ciemny chleb jest z pełnego przemiału, więc zawiera wszystkie potrzebne do jego strawienia składniki. Produkty pełnoziarniste mają znacznie więcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Ponadto po zjedzeniu kanapki z ciemnego chleba będziesz dłużej najedzona i nie będziesz szukać przekąsek.
Kurczak
Mięso z kurczaka jest jak najbardziej wskazane w diecie odchudzającej. Pamiętaj jednak, by unikać tłustych skrzydełek czy innych części, które mają dużo skóry. Po upieczeniu jest bardzo smaczna, ale z całą pewnością nie wpływa pozytywnie na odchudzanie. Zdecyduj się raczej na piersi, które są jednym z najlepszych źródeł białka, a zamiast smażenia - wybierz pieczenie lub duszenie.
Pieczone ziemniaki
Wbrew pozorom, możesz jeść je bez obaw. Te warzywa są naprawdę niskokaloryczne i jak najbardziej wskazane w dietach odchudzających: 100 kg ziemniaków to tylko 70 kcal. Pamiętaj jednak, że w ziemniakach najbardziej tuczące są... dodatki. Piecz je lub gotuj w mundurkach, nie polewaj tłustym sosem, a masło zamień na zdrowy hummus albo jogurt grecki.
Woda z cytryną
Wciąż pijemy jej zbyt mało. Tymczasem woda jest nieodłącznym elementem każdej diety. Korzystnie wpływa na regulowanie apetytu i procesy trawienne. Wypita przed posiłkiem szklanka wody może w naturalny sposób ograniczyć apetyt. Poza tym pomaga zapobiegać zaparciom. Aby urozmaicić smak, możesz do szklanki wody dodać plasterek cytryny albo ogórka.
Krewetki
Smaczne i bogate w białko krewetki są idealnym składnikiem diety. Zawierają, podobnie jak wszystkie owoce morza, wiele cennych witamin z grupy B, a także selen, miedź, magnez, potas i fosfor. Są także niskokaloryczne i mają niską zawartość tłuszczu, co sprawia, że powinny pojawiać się w menu osób, które dbają o szczupłą sylwetkę. Pamiętaj jednak, aby nie smażyć ich w głębokim tłuszczu. Raczej przyrządzaj je na grillu, lekko podgotuj albo krótko podsmaż na łyżce oliwy.
Owoce i warzywa
Nie będzie zaskoczeniem, że owoce i warzywa możesz jeść właściwie bez ograniczeń. Szczególnie, że wkrótce zacznie się sezon na to, co najlepsze: soczyste pomidory, chrupiącą rzodkiewkę, słodkie truskawki czy pyszną cukinię. Staraj się, aby warzywa (najlepiej surowe) stanowiły przynajmniej połowę twojego posiłku, a na deser zjadaj owoce. Za taką porcję witamin i minerałów, ciało odpłaci ci się jędrną skórą i kilkoma centymetrami w talii mniej.
Tekst: na podst. cosmopolitan.com (pho/mtr), kobieta.wp.pl