Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą, a potem na syrop złożony z glukozy i fruktozy.
Przeraża ogrom produktów, w których kryje się ten chemiczny dodatek: słodycze, napoje, soki, owoce w puszce, desery, dżemy, jogurty, serki, sosy, płatki śniadaniowe, ketchup czy musztarda. Znajdziemy go niemal wszędzie. Nic dziwnego, bo jest nie tylko tańszym zamiennikiem, ale charakteryzuje go również dłuższa przydatność do spożycia. Unikanie produktów zawierających cukier, a zastępowanie ich tymi z syropem glukozowo-fruktozowym, może być gorsze niż ci się wydaje. Dlaczego? Nieświadomi konsumenci "delektują się" dodatkową dawką czystego cukru.
To nie tylko puste kalorie, bo nadmierne jego spożywanie wywołuje nieodwracalne szkody w organizmie: podwyższa poziom złego cholesterolu, podnosi ciśnienie krwi, prowadzi do chorób serca i uszkodzeń mózgu. Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że sztuczny syrop kukurydziany ma wysoką zawartość fruktozy, co sprawia, że zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, zespołu metabolicznego i nowotworów.