5 najgorszych "naturalnych" składników
Producenci żywności robią nas w konia
Czy przeglądając kolejne produkty na półce, czytasz uważnie etykiety? Czy znalazłaś kiedyś w napoju gazowanym karmel? Uważasz, że jest pochodzenia naturalnego i nie może ci zaszkodzić. Mylisz się. A może wiele razy zastanawiałaś się, skąd pochodzą problemy żołądkowe. Już znasz odpowiedź. Powinnaś zachować ostrożność, bo wielu producentów tzw. "naturalne" składniki stara się przemycić w żywności. Czego należy się wystrzegać?
Czy przeglądając kolejne produkty na półce, czytasz uważnie etykiety? Czy znalazłaś kiedyś w napoju gazowanym karmel? Uważasz, że jest pochodzenia naturalnego i nie może ci zaszkodzić.
Mylisz się. A może wiele razy zastanawiałaś się, skąd pochodzą problemy żołądkowe. Już znasz odpowiedź. Powinnaś zachować ostrożność, bo wielu producentów tzw. "naturalne" składniki stara się przemycić w żywności. Czego należy się wystrzegać?
Karmel
Karmel to barwnik naturalny, ale jest modyfikowany chemicznie. Powstaje w wyniku podgrzewania cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy, dekstrozy) w obecności związków amoniaku. Zazwyczaj kojarzymy go z produktami o brązowej barwie i o różnej intensywności, przeznaczonymi do barwienia. Na etykiecie karmel opatrzony jest symbolami E150a-E150d. Najczęściej występuje w słodyczach, napojach gazowanych, alkoholu, herbatach rozpuszczanych. Ale można go znaleźć również w mięsie do hamburgerów, kiełbasach, pasztetach, warzywach w occie, olejach lub marmoladach. Używany jest do barwienia pieczywa. Nieświadomi konsumenci często kupują barwione karmelem pieczywo z białej mąki. Żeby było wiarygodniej, producenci posypują go nasionami. Ilu z nas dało się nabrać?
Działania niepożądane? Wywołuje problemy żołądkowo-jelitowe, choroby wątroby, a także może być odpowiedzialny za nadpobudliwość lub kłopoty z płodnością. Co ciekawe, karmel amoniakalno-siarczynowy jest składnikiem coli i coli light. Badania przeprowadzone na zwierzętach doświadczalnych wykazały, że spożywany w większych ilościach powodował zmiany w obrazie krwi i skurcze mięśni. Amerykańskie badania potwierdziły, że w sprzedawanych napojach gazowanych znajdziemy bardzo zróżnicowane i niebezpieczne poziomy tej substancji. Rakotwórcze zanieczyszczenia to tylko jeden ze skutków ubocznych, który występuje w tego typu napojach. Pozostałe wywołują schorzenia wątroby i problemy z nerkami.
Na podst. womenshealthmag.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl