Cukier trzcinowy
Biały rafinowany cukier to czysta sacharoza. W procesie rafinacji oddziela się od niego melasę, a kryształki wybiela chemikaliami, m.in. dwutlenkiem siarki, kwasem fosforowym oraz kwasem mrówkowym.
Czy brązowy cukier trzcinowy jest od niego zdrowszy? Okazuje się, że nie, bo sacharoza w każdej postaci sieje spustoszenie w organizmie. Produkcja cukru brązowego zostaje zakończona przed etapem oddzielenia od jego kryształków melasy, w której kryją się niewielkie ilości minerałów. Jednak to wcale nie jest wyznacznikiem czegoś lepszego i zdrowszego.
Problem w tym, że wielu producentów wprowadza nieświadomych konsumentów w błąd. Bo niektóre gatunki brązowego cukru to nic innego jak zwykły rafinowany biały cukier, który został zabarwiony karmelem. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) podejmuje walkę z oszustami i pragnie zalegalizować przepisy, które będą określać na etykietach wszystkie podejrzane substancje. Domaga się także wycofania tych nielegalnych. Bo w syropie (czy soku) z trzciny cukrowej często nie brakuje chemicznych dodatków. Pozostaje nam uważnie czytać etykiety i świadomie wybierać produkty. Nasze zdrowie jest najważniejsze. Nie dajmy się oszukać!
Na podst. womenshealthmag.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl