5 najgorszych "naturalnych" składników

Czy przeglądając kolejne produkty na półce, czytasz uważnie etykiety? Czy znalazłaś kiedyś w napoju gazowanym karmel? Uważasz, że jest pochodzenia naturalnego i nie może ci zaszkodzić. Mylisz się. A może wiele razy zastanawiałaś się, skąd pochodzą problemy żołądkowe. Już znasz odpowiedź. Powinnaś zachować ostrożność, bo wielu producentów tzw. "naturalne" składniki stara się przemycić w żywności. Czego należy się wystrzegać?

Obraz

/ 5Producenci żywności robią nas w konia

Obraz
© Fotolia

Czy przeglądając kolejne produkty na półce, czytasz uważnie etykiety? Czy znalazłaś kiedyś w napoju gazowanym karmel? Uważasz, że jest pochodzenia naturalnego i nie może ci zaszkodzić.

Mylisz się. A może wiele razy zastanawiałaś się, skąd pochodzą problemy żołądkowe. Już znasz odpowiedź. Powinnaś zachować ostrożność, bo wielu producentów tzw. "naturalne" składniki stara się przemycić w żywności. Czego należy się wystrzegać?

Karmel to barwnik naturalny, ale jest modyfikowany chemicznie. Powstaje w wyniku podgrzewania cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy, dekstrozy) w obecności związków amoniaku. Zazwyczaj kojarzymy go z produktami o brązowej barwie i o różnej intensywności, przeznaczonymi do barwienia. Na etykiecie karmel opatrzony jest symbolami E150a-E150d. Najczęściej występuje w słodyczach, napojach gazowanych, alkoholu, herbatach rozpuszczanych. Ale można go znaleźć również w mięsie do hamburgerów, kiełbasach, pasztetach, warzywach w occie, olejach lub marmoladach. Używany jest do barwienia pieczywa. Nieświadomi konsumenci często kupują barwione karmelem pieczywo z białej mąki. Żeby było wiarygodniej, producenci posypują go nasionami. Ilu z nas dało się nabrać?

Działania niepożądane? Wywołuje problemy żołądkowo-jelitowe, choroby wątroby, a także może być odpowiedzialny za nadpobudliwość lub kłopoty z płodnością. Co ciekawe, karmel amoniakalno-siarczynowy jest składnikiem coli i coli light. Badania przeprowadzone na zwierzętach doświadczalnych wykazały, że spożywany w większych ilościach powodował zmiany w obrazie krwi i skurcze mięśni. Amerykańskie badania potwierdziły, że w sprzedawanych napojach gazowanych znajdziemy bardzo zróżnicowane i niebezpieczne poziomy tej substancji. Rakotwórcze zanieczyszczenia to tylko jeden ze skutków ubocznych, który występuje w tego typu napojach. Pozostałe wywołują schorzenia wątroby i problemy z nerkami.

Na podst. womenshealthmag.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl

/ 5Olej palmowy

Obraz
© Fotolia

Co kryje się w egzotycznie brzmiącej nazwie "olej palmowy"? Czy rzeczywiście zdrowy i naturalny produkt? Olej palmowy jest składnikiem ciastek, krakersów, chipsów, batonów, margaryn, mrożonych frytek, panierowanych ryb oraz zup w proszku.

Produkuje się go w Indonezji i Malezji. Wiele lasów deszczowych i torfowisk zostało zrównanych z ziemią w celu plantacji palm. W wyniku tego zagrożonych zostało 140 gatunków zwierząt w Indonezji i 50 w Malezji. Dlaczego? Olej palmowy charakteryzuje się dużą wydajnością. Nic dziwnego, że jest tak chętnie dodawany do różnych potraw.

Oprócz tego, że olej palmowy zawiera beta-karoten i witaminę E, to nie brakuje w nim także dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. I to one sieją spustoszenie w naszym organizmie - przyczyniają się do podnoszenia poziomu złego cholesterolu. To z kolei prowadzi do chorób układu krążenia, zawału serca, udaru mózgu czy otyłości. Zatem powinniśmy go spożywać w umiarkowanych ilościach.

Niestety olej palmowy może kryć się na etykietach pod nazwą "tłuszcz roślinny", "olej roślinny" czy "tłuszcz roślinny utwardzany", a także jako dodatek spożywczy - emulgator E471. Liczne badania potwierdziły, że jest szkodliwy dla serca. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) walczy o zmianę zasad umieszczania na etykietach tzw. podejrzanych substancji. Zdecydowanie zdrowszy jest olej słonecznikowy.

/ 5Koncentrat soków owocowych

Obraz
© Fotolia

Jeśli na etykiecie produktu (np. dżemu lub napoju owocowego), zobaczysz coś w stylu "koncentrat soku owocowego", to myślisz, że jest zdrowszy niż cukier? Niestety czas wyprowadzić cię z błędu.

Koncentraty soków owocowych, takich jak jabłka, wiśnie, porzeczki, maliny czy białe winogrona są jednymi z najczęściej stosowanych substancji słodzących dodawanych do żywności.

A według Harvard School of Public Health to nic innego jak puste kalorie. Stosowane są jako zamienniki w postaci tłuszczu, ale nadal wykazują wysoki poziom fruktozy. Ich nadmierne spożywanie może powodować problemy z sercem i koncentracją. Nierzadko soki wytwarzane są z modyfikowanych genetycznie owoców oraz zawierają liczne dodatki i konserwanty. Polecamy kompoty, soki z wyciśniętych owoców, itd.

/ 5Syrop glukozowo-fruktozowy

Obraz
© Fotolia

Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą, a potem na syrop złożony z glukozy i fruktozy.

Przeraża ogrom produktów, w których kryje się ten chemiczny dodatek: słodycze, napoje, soki, owoce w puszce, desery, dżemy, jogurty, serki, sosy, płatki śniadaniowe, ketchup czy musztarda. Znajdziemy go niemal wszędzie. Nic dziwnego, bo jest nie tylko tańszym zamiennikiem, ale charakteryzuje go również dłuższa przydatność do spożycia. Unikanie produktów zawierających cukier, a zastępowanie ich tymi z syropem glukozowo-fruktozowym, może być gorsze niż ci się wydaje. Dlaczego? Nieświadomi konsumenci "delektują się" dodatkową dawką czystego cukru.

To nie tylko puste kalorie, bo nadmierne jego spożywanie wywołuje nieodwracalne szkody w organizmie: podwyższa poziom złego cholesterolu, podnosi ciśnienie krwi, prowadzi do chorób serca i uszkodzeń mózgu. Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że sztuczny syrop kukurydziany ma wysoką zawartość fruktozy, co sprawia, że zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, zespołu metabolicznego i nowotworów.

/ 5Cukier trzcinowy

Obraz
© Fotolia

Biały rafinowany cukier to czysta sacharoza. W procesie rafinacji oddziela się od niego melasę, a kryształki wybiela chemikaliami, m.in. dwutlenkiem siarki, kwasem fosforowym oraz kwasem mrówkowym.

Czy brązowy cukier trzcinowy jest od niego zdrowszy? Okazuje się, że nie, bo sacharoza w każdej postaci sieje spustoszenie w organizmie. Produkcja cukru brązowego zostaje zakończona przed etapem oddzielenia od jego kryształków melasy, w której kryją się niewielkie ilości minerałów. Jednak to wcale nie jest wyznacznikiem czegoś lepszego i zdrowszego.

Problem w tym, że wielu producentów wprowadza nieświadomych konsumentów w błąd. Bo niektóre gatunki brązowego cukru to nic innego jak zwykły rafinowany biały cukier, który został zabarwiony karmelem. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) podejmuje walkę z oszustami i pragnie zalegalizować przepisy, które będą określać na etykietach wszystkie podejrzane substancje. Domaga się także wycofania tych nielegalnych. Bo w syropie (czy soku) z trzciny cukrowej często nie brakuje chemicznych dodatków. Pozostaje nam uważnie czytać etykiety i świadomie wybierać produkty. Nasze zdrowie jest najważniejsze. Nie dajmy się oszukać!

Na podst. womenshealthmag.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni