9 spożywczych produktów, które cię ochłodzą. Lody nie są jednym z nich
Pokarmy, które spożywamy odgrywają istotną rolę w regulowaniu temperatury ciała. Niektóre z nich naprawdę mogą nas ochłodzić lub rozgrzać. Dlatego w czasie upałów najlepiej jeść te składniki, które mają wysoką zawartość wody, co oznacza, że ogórki - które zawierają 95 proc. wody - są doskonałym wyborem. Nie jednak jedynym.
9 produktów o wysokiej zawartości wody, które pomogą nam schłodzić się w upale, to: ogórki, truskawki, arbuzy, cukinie, ananasy, mango, pomarańcze, sałata lodowa i seler
Niestety – lody tylko podwyższą temperaturę ciała."Choć może wydawać się logiczne, że wprowadzenie do żołądka czegoś zimnego, np. lodów, powinno pomóc w obniżeniu temperatury, jego początkowy efekt chłodzenia jest szybko zastępowany przez ciepło wytwarzane w procesach trawiennych, potrzebnych do rozbicia składników odżywczych w lodach. W ogóle trawienie kalorycznej żywności prowadzi do wzrostu temperatury ciała" – mówi "The Independent" Peter Poortvliet z University of Queensland.
Najważniejsze, o czym powinniśmy pamiętać w upale, jest picie dużej ilości wody. "Osobiście uwielbiam dodawać do wody kostki lodu zawierające kawałki cytryny lub truskawki. To nie tylko chłodzi, ale także dodaje smaku i jest bardzo łatwe w wykonaniu. Dodam, że jest to świetny pomysł na imprezy, ja na przykład używam mrożonych winogron do chłodzenia białego lub różowego wina" – mówi dietetyk Nichola Ludlam-Raine."Jeśli zaś nie lubisz takich smaków, to do wody mineralnej zawsze możesz po prostu dodać trochę wody z ogórka i mięty, żeby podbić smak" – tłumaczy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl