GotowaniePrzepisy9 spożywczych produktów, które cię ochłodzą. Lody nie są jednym z nich

9 spożywczych produktów, które cię ochłodzą. Lody nie są jednym z nich

9 spożywczych produktów, które cię ochłodzą. Lody nie są jednym z nich
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Chudzik

29.07.2018 15:53, aktual.: 30.07.2018 16:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fala upałów, która nawiedza nas po wcześniejszych opadach deszczu jest dla wielu pretekstem do tego, żeby bezkarnie zajadać się kilogramami lodów. Okazuje się, że te bynajmniej nie działają na organizm chłodząco!

Pokarmy, które spożywamy odgrywają istotną rolę w regulowaniu temperatury ciała. Niektóre z nich naprawdę mogą nas ochłodzić lub rozgrzać. Dlatego w czasie upałów najlepiej jeść te składniki, które mają wysoką zawartość wody, co oznacza, że ogórki - które zawierają 95 proc. wody - są doskonałym wyborem. Nie jednak jedynym.

9 produktów o wysokiej zawartości wody, które pomogą nam schłodzić się w upale, to: ogórki, truskawki, arbuzy, cukinie, ananasy, mango, pomarańcze, sałata lodowa i seler

Niestety – lody tylko podwyższą temperaturę ciała."Choć może wydawać się logiczne, że wprowadzenie do żołądka czegoś zimnego, np. lodów, powinno pomóc w obniżeniu temperatury, jego początkowy efekt chłodzenia jest szybko zastępowany przez ciepło wytwarzane w procesach trawiennych, potrzebnych do rozbicia składników odżywczych w lodach. W ogóle trawienie kalorycznej żywności prowadzi do wzrostu temperatury ciała" – mówi "The Independent" Peter Poortvliet z University of Queensland.

Najważniejsze, o czym powinniśmy pamiętać w upale, jest picie dużej ilości wody. "Osobiście uwielbiam dodawać do wody kostki lodu zawierające kawałki cytryny lub truskawki. To nie tylko chłodzi, ale także dodaje smaku i jest bardzo łatwe w wykonaniu. Dodam, że jest to świetny pomysł na imprezy, ja na przykład używam mrożonych winogron do chłodzenia białego lub różowego wina" – mówi dietetyk Nichola Ludlam-Raine."Jeśli zaś nie lubisz takich smaków, to do wody mineralnej zawsze możesz po prostu dodać trochę wody z ogórka i mięty, żeby podbić smak" – tłumaczy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)