Afrodyzjak z przeszłością

Ta ciemnofioletowa gruszka o pięknej lśniącej skórce jest jednym z głównych warzyw jadanych w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Tymczasem u nas bakłażan nazywany też oberżyną dopiero znajduje swoich smakoszy i odkrywców. Warto zatem przyjrzeć mu się bliżej i na stałe zaprosić go do naszego jadłospisu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Ta ciemnofioletowa "gruszka" o pięknej lśniącej skórce jest jednym z głównych warzyw jadanych w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Tymczasem, u nas bakłażan nazywany też oberżyną, dopiero znajduje swoich smakoszy i odkrywców. Warto zatem przyjrzeć mu się bliżej i na stałe zaprosić go do naszego jadłospisu.

Nie wiemy o nim wiele, ale już dzisiaj w niemal każdej włoskiej, greckiej czy bułgarskiej restauracji w Polsce, w menu można znaleźć potrawy, w których bakłażan odgrywa niebagatelną rolę. Swoim smakiem zdobywa nowych amatorów i nakłania do kulinarnego eksperymentowania. Skąd zatem wziął się bakłażan i na czym polega jego smakowitość?

Warzywo z przeszłością

Twarde, mięsiste warzywo o pięknym ciemnofioletowym kolorze swoje korzenie ma w Indiach, gdzie uprawiane było jeszcze kilka wieków przed naszą erą. Do Europy, a konkretnie do Hiszpanii oberżyna dotarła wraz z muzułmanami w VII wieku n.e. Kiedy bakłażan zaczął rozprzestrzeniać się po Europie, jeszcze nie wszyscy znali jego walory smakowe, początkowo bowiem traktowano go jako warzywo trujące. Z drugiej jednak strony, jeszcze azjatyccy mędrcy traktowali bakłażana jako afrodyzjak, stąd funkcjonująca do dzisiaj jego nazwa – gruszka miłosna. Oberżyna przeszła tak naprawdę dość trudną drogę poprzez kuchnie i stoły Europy, gdyż dopiero w XIX wieku zyskała pełnoprawne miano warzywa, które bez wątpliwości można było dodawać do wszelkich potraw.

Afrodyzjak pełen zdrowia

Bakłażan to duże, około 30-centymetrowe warzywo w kształcie przypominającym maczugę, które z powodzeniem i smakiem może zajadać każdy. Jest przysmakiem o niskiej kaloryczności, bo w jego 100 gramach jest zaledwie około 30 kalorii. Jest jednak dość ciężkostrawny, szczególnie jeśli przyrządzany jest z dużą ilością tłuszczu, zatem nie zalecany jest osobom na diecie lub cierpiącym na zaburzenia trawienia.

Polecamy przepisy:

Inne przepisy... Średniej wielkości owoc zawiera jednak sporo wody, bo aż 90%, a zaledwie 2 % cukrów – głównie glukozy i fruktozy i niewielkie ilości białka i tłuszczu. Główne wartościowe składniki bakłażanów to sole mineralne – potas, wapń i żelazo oraz witaminy, głównie C, E, z grupy B. Bakłażany bogate są również w fosfor i błonnik, którego posiadają niemal o połowę więcej niż jabłka czy brzoskwinie. Niedojrzałe warzywa zawierają również solaninę, która jest substancją trującą, dlatego też można jeść całkowicie dojrzałą oberżynę. Bakłażany są delikatne i oryginalne w smaku, jednak to nie jedyna ich zaleta. Podobno oprócz swoich właściwości rozbudzających życie miłosne, potrafią obniżyć poziom cholesterolu, a nawet zagwarantować długowieczność.

Gruszka na ruszcie

Bakłażan, mimo iż dopiero powoli rozpoczyna swoją karierę kulinarną w naszej rodzimej kuchni, to jednak znamy już różne sposoby na jego przyrządzenie. Warzywa tego nie jada się raczej na surowo, natomiast po przygotowaniu można z nim robić praktycznie wszystko. Pokrojony w grube plasterki bakłażan jest świetnym warzywem z grilla. Faszerowany mięsem, grzybami i ryżem doskonale smakuje jako główne danie obiadowe. Ugotowany lub podsmażony na oliwie doskonale będzie komponował się z daniami mięsnymi. Można go dodać do leczo, gulaszu lub zapiekanki. Przygotowując danie z oberżyny, po jej obraniu, warto ją posolić i skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać – dzięki temu bakłażan traci gorzkawy posmak. Kiedy chcemy przyrządzić jakieś smakowite danie z bakłażanami, przy ich zakupie warto wybierać owoce z gładką błyszczącą skórką, bez żadnych uszkodzeń. Pod naciskiem palca miąższ powinien lekko się uginać. Dojrzałe warzywa można przechowywać w lodówce owinięte w folię nie dłużej niż 3-4 dni.

Chyba najbardziej popularnymi na świecie i jednocześnie najsmaczniejszymi potrawami z nieocenionym udziałem bakłażanów jest grecka musaka, francuskie ratatouille czy turecki bakłażan zapiekany, nazywany omdlałym imamem. Dziś niemal cała Europa, w szczególności jej kraje południowe zajadają się ze smakiem tym pięknym ciemnofioletowym warzywem. Przekonując się do jego delikatnego smaku i ucząc się, jak go ze smakiem przyrządzać, zyskujemy kolejny rarytas w rodzimym menu.

Polecamy przepisy:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Kupili dom na licytacji komorniczej. W środku czekała niespodzianka
Kupili dom na licytacji komorniczej. W środku czekała niespodzianka
Nowa grafika Damięckiej. Mocny rysunek o Gazie
Nowa grafika Damięckiej. Mocny rysunek o Gazie
Skończyła 41 lat. Zapozowała w kostiumie kąpielowym
Skończyła 41 lat. Zapozowała w kostiumie kąpielowym
Wtedy możesz wyciąć drzewo od razu. "Zasada milczącej zgody"
Wtedy możesz wyciąć drzewo od razu. "Zasada milczącej zgody"
"Szalony i szczery". Tak wspominają Jacka Wójcika przyjaciele z TTV
"Szalony i szczery". Tak wspominają Jacka Wójcika przyjaciele z TTV
Kupili dom w cenie mieszkania. Niesamowite, jaki zrobili sufit
Kupili dom w cenie mieszkania. Niesamowite, jaki zrobili sufit
"Karmelowe paznokcie" to hit jesieni. Cichopek już je nosi
"Karmelowe paznokcie" to hit jesieni. Cichopek już je nosi
Bella Hadid bryluje w trenczu. Podobny model znajdziesz w sieciówce
Bella Hadid bryluje w trenczu. Podobny model znajdziesz w sieciówce
"Jacek zapewne chciałby". Stacja podjęła decyzję po śmierci Wójcika
"Jacek zapewne chciałby". Stacja podjęła decyzję po śmierci Wójcika
Zagrała Larę Croft. Niewielu wie, kto jest jej mężem
Zagrała Larę Croft. Niewielu wie, kto jest jej mężem
Tak wyglądała w wieku 96 lat. Ostatnie zdjęcie zmarłej aktorki
Tak wyglądała w wieku 96 lat. Ostatnie zdjęcie zmarłej aktorki
Kup w aptece za 5 zł. Uratuje suche dłonie, stopy i łokcie
Kup w aptece za 5 zł. Uratuje suche dłonie, stopy i łokcie