GotowaniePrzepisyBrązowe włókna w awokado. Zwróć na nie uwagę po przekrojeniu

Brązowe włókna w awokado. Zwróć na nie uwagę po przekrojeniu

Awokado to owoc, który już od dłuższego czasu króluje w wielu kuchniach. Jest nie tylko zdrowy i smaczny, ale również i "modny". Przepisy na potrawy z awokado lansują gwiazdy na całym świecie. Sprawdź, o czym pamiętać, żeby przez przypadek nie zjeść nieświeżego owocu.

Po przekrojeniu należy ocenić wygląd awokado (Istock)
Po przekrojeniu należy ocenić wygląd awokado (Istock)
Źródło zdjęć: © Istock
oprac. KSA

Dyskusja na temat wad i zalet awokado trwa wśród tych, którzy prowadzić zdrowy styl życia. Z jednej strony jest ono dosyć kaloryczne (100 gram zawiera 160 kcal). Z drugiej jest to owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz mający dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6.

Wybierając w sklepie awokado, często nieświadomie popełniamy błąd i wybieramy owoc, który później okazuje się być jeszcze niewystarczająco dojrzały lub już zbyt miękki.

Aby nie popełnić tego błędu, pamiętajmy, że dobre awokado po naciśnięciu skórki lekko ugina się pod palcem. Ugina się, ale nie zostawia trwałego wgniecenia. Ponadto nie powinno mieć wyczuwalnych pod palcem pustych miejsc.

Po przekrojeniu owocu również należy ocenić jego wygląd. Jeśli widzimy brązowe nitki pokrywające miąższ, to niestety nasze awokado jest już do wyrzucenia.

Czym innym jest brązowa plamka w jednym miejscu. Plamka może sugerować, że awokado jedynie obiło się z jednej strony, a nie że jest popsute.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (11)