Trwa ładowanie...

Brązowe włókna w awokado. Zwróć na nie uwagę po przekrojeniu

Awokado to owoc, który już od dłuższego czasu króluje w wielu kuchniach. Jest nie tylko zdrowy i smaczny, ale również i "modny". Przepisy na potrawy z awokado lansują gwiazdy na całym świecie. Sprawdź, o czym pamiętać, żeby przez przypadek nie zjeść nieświeżego owocu.

Share
Po przekrojeniu należy ocenić wygląd awokado (Istock)
Po przekrojeniu należy ocenić wygląd awokado (Istock)Źródło: Istock
d4cpcnw

Dyskusja na temat wad i zalet awokado trwa wśród tych, którzy prowadzić zdrowy styl życia. Z jednej strony jest ono dosyć kaloryczne (100 gram zawiera 160 kcal). Z drugiej jest to owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz mający dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6.

Wybierając w sklepie awokado, często nieświadomie popełniamy błąd i wybieramy owoc, który później okazuje się być jeszcze niewystarczająco dojrzały lub już zbyt miękki.

Aby nie popełnić tego błędu, pamiętajmy, że dobre awokado po naciśnięciu skórki lekko ugina się pod palcem. Ugina się, ale nie zostawia trwałego wgniecenia. Ponadto nie powinno mieć wyczuwalnych pod palcem pustych miejsc.

d4cpcnw

Po przekrojeniu owocu również należy ocenić jego wygląd. Jeśli widzimy brązowe nitki pokrywające miąższ, to niestety nasze awokado jest już do wyrzucenia.

Czym innym jest brązowa plamka w jednym miejscu. Plamka może sugerować, że awokado jedynie obiło się z jednej strony, a nie że jest popsute.

Karolina Szymczak o endometriozie. Modelka mówi, jak wygląda rzeczywistość chorych

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4cpcnw

Podziel się opinią

Share
d4cpcnw
d4cpcnw